Όπως όλα δείχνουν ζούμε τον πιο σύντομο πόλεμο στην Ιστορία. Μέσα σε 12 ώρες από την πολυμέτωπη ρωσική επίθεση το ουκρανικό μέτωπο δείχνει να έχει καταρρεύσει.
Οι Ρώσοι πριν λίγο κατέλαβαν το αεροδρόμιο Αντόνοφ, που βρίσκεται 15χλμ. δυτικά του Κιέβου. Η Δύση που όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε έτοιμη να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρακολουθεί απλώς αμήχανη τις εξελίξεις καταδικάζοντας την επίθεση και προετοιμάζοντας το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.
«Η Ουκρανία έπεσε από μέσα και έχει πέσει καιρό τώρα», μάς λέει ο Δημήτρης Παντελάτος, απόστρατος υποπτέραρχος, ο οποίος διατέλεσε στρατιωτικός διοικητής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για έξι μήνες το 2010. «Ο ρωσόφωνος πληθυσμός αλλά και το γεγονός ότι πολλοί Ουκρανοί αισθάνονται περισσότερο “Ρώσοι” είναι ενδεικτικό της κατάρρευσης της Ουκρανίας σήμερα. Δηλαδή δεν μπορεί οι Ρώσοι να βρίσκονται έξω από το Κίεβο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Για ποιό λόγο; Αυτά είναι αστεία πράγματα», προσθέτει.
Τον ρωτάμε για τη Δύση και τις προειδοποιήσεις της και κυρίως για το ρόλο του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε ν΄ανταποκριθεί στο ρόλο του και να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κατάστασης που αντιμετωπίζει. Έμεινε στις τεχνοκρατικές αναλύσεις περί κυβερνοπολέμου και υβριδικών απειλών την ώρα που η Ρωσία ετοιμαζόταν για συμβατικό πόλεμο. Αν ρίξετε μια ματιά στα εγχειρίδια πολέμου, αυτά που γνωρίζει κάθε πρωτοετής σε στρατιωτική σχολή, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ο κλασικός συμβατικός πόλεμος με τη διαφορά ότι σήμερα έχει αλλάξει η τεχνολογία. Είδαμε δηλαδή τη δράση πυροβολικού, αεροπορίας και πεζικού σε πλήρη ανάπτυξη και συνεργασία».
Σε ερώτησή μας τι σηματοδοτεί σε επιχειρησιακό πεδίο η κατάληψη του αεροδρομίου Αντόνοφ, ο κ. Παντελάτος είναι ξεκάθαρος. «Όταν χάνεις ένα αεροδρόμιο, χάνεις τη δυνατότητα να υποστηρίξεις τις δυνάμεις ανεφοδιασμού σου και αντίστοιχα δίνεις τη δυνατότητα αυτή στον αντίπαλο. Ένα αεροδρόμιο δίνει «οξυγόνο» σε τέτοιες περιπτώσεις».
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ώρες και τη δυνατότητα αντεπίθεσης έναντι των Ρωσικών δυνάμεων εκτιμά ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση». Και προσθέτει: «Με ποιούς θα γίνει αυτό και πώς;».
Η κουβέντα μας κλείνει με τη βεβαιότητα του κ. Παντελάτου ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση Ψυχρού Πολέμου. Απλώς οι πόλοι δεν είναι δύο όπως παλιά, δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η Κίνα είναι ο νέος παίκτης και η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πριν από μερικές δεκαετίες».
Ρωσικές δυνάμεις έναντι Ουκρανικών: Τα αριθμητικά δεδομένα
Καθησυχαστική η κυβέρνηση: Έτσι θα εξασφαλιστεί επάρκεια φυσικού αερίου
Τα Στενά στη σκακιέρα του Ουκρανικού-Τι ζητούν από Ερντογάν Ρωσία και Ουκρανία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…