Απόψεις

Η ιστορία δεν δικαίωσε πάντως τον βοσκό

Αν στόχος των συνεχών προβλέψεων των Δυτικών για την εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ακριβώς να την αποτρέψουν, αφαιρώντας από τη Μόσχα το πλειονέκτημα ενός αιφνιδιασμού, τότε δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτή τακτική απέτυχε παταγωδώς.

Η ιστορία θυμίζει λίγο το μύθο του βοσκού με το «λύκο στα πρόβατα», με τον βοσκό να κλαίει πλέον και να οδύρεται και τα πρόβατα να βρίσκονται ήδη στο στόμα του λύκου. Για την ιστορία πάντως αξίζει να θυμηθούμε ότι το επιμύθιο δε μιλάει για δικαίωση του βοσκού. Ούτε του κοπαδιού φυσικά.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει σχεδόν για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν το τραβήξει στα άκρα έχει δικαίωμα να ρωτήσει αν ο Πούτιν σκέφτηκε ότι «μπορεί να το κάνει» αφού του έλεγαν συνέχεια ότι «θα το κάνει» και αυτοί θα απαντήσουν αποφασιστικά με… κυρώσεις.

Βραχυπρόθεσμα λοιπόν ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο κακός της ιστορίας, ο «εισβολέας». Θα ακούσει ένα σωρό κατηγορίες από τους Δυτικούς. Δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να φοβάται. Το πρόβλημά του είναι ότι με τη στάση του πέτυχε ουσιαστικά αυτό που ήθελε να αποτρέψει. Στέλνει σε ακόμα πιο σφιχταγκάλιασμα τους Ευρωπαίους με τις ΗΠΑ, εδραιώνει το ρόλο των Αμερικάνων στην Ευρώπη, αναγκάζει ακόμα και αυτούς που θα ήθελαν μια μεγαλύτερη απεξάρτηση από την Ουάσιγκτον και ονειρευόντουσαν μια «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης να βάλουν τα όνειρά τους στο συρτάρι.

Η Αμερική επιβεβαιώνει μεν τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να αναστηλώσει το κλονισμένο κύρος της. Θα μπορέσει να δεχτεί μια πολεμική επιχείρηση εναντίον μιας χώρας, που είχε σαν στόχο της την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να απαντήσει με κάποιο τρόπο; Και ποια θα είναι η απάντησή της; Αν θέλεις να θεωρείσαι υπερδύναμη δε μπορείς να περιορίζεσαι σε καταγγελίες και αφορισμούς.

Αυτό που επίσης θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να απασχολήσει την Ουάσιγκτον είναι η τεράστια «κατανόηση» που εκφράστηκε για τη ρωσική επίθεση τόσο από το Πεκίνο, όσο και από ημιεπίσημους αναλυτές στην Ινδία. Αν αυτό είναι προάγγελος μιας ευρύτερης προσέγγισης Ρωσίας-Κίνας και δευτερευόντως και της Ινδίας. Με αυτή την έννοια και οι ΗΠΑ έρχονται ένα βήμα… εγγύτερα σε αυτό που ήθελαν να αποφύγουν.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για λόγους που έχουμε γράψει συχνά στο παρελθόν και θα έχουμε πολύ χρόνο να γράψουμε και στο μέλλον, είναι προφανές ότι στους χαμένους της όλης ιστορίας θα βρίσκεται «από χέρι» και η Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Ρωσικές δυνάμεις έναντι Ουκρανικών: Τα αριθμητικά δεδομένα

ΝΑΤΟ: Αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις για την προστασία των συμμάχων

Ο Γ’ παγκόσμιος της ενέργειας μόλις ξεκίνησε – Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ξαναμοιράζεται λόγω Ουκρανίας

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago