Κόσμος

Σε εξέλιξη η εισβολή στην Ουκρανία – Μπαράζ εκρήξεων σε αρκετές πόλεις – 8 νεκροί

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία καθώς είναι σε εξέλιξη γενικευμένη ρωσική επίθεση, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας που διέταξε λίγο πριν από τις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την υπεράσπιση όπως ισχυρίστηκε των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

8 νεκροί μετά τη ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα – κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”».

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Εκρήξεις σε αρκετές πόλεις στα ανατολικά

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Ουρές αυτοκινήτων βρίσκεται για ανεφοδιασμό σε πρατήρια καυσίμων για να εγκαταλειωουν την πόλη και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία, ενώ τα ΑΤΜ δεν έχουν πλέον χρήματα.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα πριν την επίθεση ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει «κατοχή» της Ουκρανίας, αλλά ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν την ρωσική «κόκκινη γραμμή» με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης στις ρωσικές κινήσεις θα οδηγήσει σε «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».

Ο Πούτιν προέβη και σε άλλους αστήρικτους ισχυρισμούς στην ομιλία του και τόνισε ότι στόχος της ρωσικής εισβολής είναι η «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» καθώς και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που διέπραξαν «πολλαπλά εγκλήματα εις βάρος αμάχων»

Νέες κυρώσεις

Ο Μπάιντεν, ο Σολτς κι οι λοιποί ηγέτες της G7 θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις δραματικές εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σε νέο διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα. ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και Βρετανία και αρκετές ακόμη χώρες επέβαλαν ήδη έναν πρώτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία. Το βράδυ νεο πακέτο κυρώσεων αποφασίζουν οι ηγέτες της ΕΕ σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής , την ώρα που είναι ήδη βαριά η σκιά της ρωσικής εισβολής στις διεθνείς χρηματαγορές.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολέμου – Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Το τέλος του αγωγού και των ψευδαισθήσεων της Ευρώπης

Νέο ενεργειακό σοκ στον ορίζοντα την ώρα που οι Βρυξέλλες πιέζουν για λιτότητα – Ευελιξία λόγω Ουκρανίας θα ζητήσει ο Μητσοτάκης 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago