Κόσμος

Ο Πούτιν ανακοίνωνε πόλεμο την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναζητούσε τρόπο να σώσει την ειρήνη

Θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις πιο σουρεαλιστικές συνεδριάσεις που έχει δει ποτέ η αίθουσα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο πόλεμος που έπρεπε να αποτρέψει ξέσπασε ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με βάναυσο timing, ανακοίνωνε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ακριβώς για αυτό το ζήτημα.

Ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν ο πρώτος που μίλησε αν και ως εκείνη τη στιγμή οι προθέσεις του Πούτιν δεν ήταν απολύτως σαφείς. Όμως ο Γκουτέρες επεσήμανε τις αναφορές για στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη θέση τους και έκανε κάτι αξιοσημείωτο και σπάνιο για έναν γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: εγκάλεσε δημόσια τον επικεφαλής ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Εάν πράγματι ετοιμάζεται μια επιχείρηση, έχω μόνο ένα πράγμα να πω, από τα βάθη της καρδιάς μου. Πρόεδρε Πούτιν, σταματήστε τα στρατεύματά σας πριν επιτεθούν στην Ουκρανία. Δώσε στην ειρήνη μια ευκαιρία. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει».

Όταν ήρθε η σειρά του Ρώσου αντιπροσώπου, Βασίλι Νεμπένζια, να μιλήσει, ο Πούτιν είχε ολοκληρώσει το διάγγελμά του. Τελικά δεν επρόκειτο να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη. Ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος είχε περάσει εβδομάδες χλευάζοντας τα δυτικά κράτη για τις «υστερικές» προειδοποιήσεις τους για επικείμενη εισβολή, υποστήριξε ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα ένας πόλεμος που βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία του λαού του Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρέσβης, Σεργκέι Κιζλίτσια, περίμενε τη σειρά του για να μιλήσει ενώ λάμβανε συνεχείς ενημερώσεις από το Κίεβο. Όταν ήρθε η ώρα του, έβαλε στην άκρη την προετοιμασμένη ομιλία του γιατί, όπως είπε, «το μεγαλύτερο μέρος του είναι ήδη άχρηστο». Αντίθετα, κράτησε ένα αντίγραφο του καταστατικού του ΟΗΕ και διάβασε τη ρήτρα που έλεγε ότι η ένταξη στον ΟΗΕ ήταν ανοιχτή σε όλα τα φιλειρηνικά κράτη που αποδέχονταν τις υποχρεώσεις που περιέχονται στο μικρό γαλάζιο φυλλάδιο. «Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει καμία από αυτές τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Προκάλεσε τον Ρώσο απέναντί του να αρνηθεί ότι η Ουκρανία δέχτηκε επίθεση. «Έχετε ένα smartphone», του είπε, και τον κάλεσε να ρωτήσει το αφεντικό του, τον υπουργό Εξωτερικών, τι πραγματικά συμβαίνει. «Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον Λαβρόφ τώρα. Μπορούμε να κάνουμε μια παύση για να σε αφήσουμε να βγεις έξω και να του τηλεφωνήσεις». Ο Νεμπένζια αρνήθηκε. «Έχω ήδη πει όλα όσα ξέρω σε αυτό το σημείο», είπε. «Το να ξυπνήσω τον υπουργό Λαβρόφ αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι που σκοπεύω να κάνω». Μια ώρα περίπου μετά τη συνεδρίαση, οι συνεχείς αναφορές για βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων είχαν φτάσει στην αίθουσα, και η ματαιότητα των εκκλήσεων του συμβουλίου για ειρήνη και διάλογο ήταν πλέον οδυνηρά εμφανής.

Κάποιοι πρεσβευτές ζήτησαν να μιλήσουν για δεύτερη φορά για να εκφράσουν την καταδίκη τους. «Την στιγμή που ήμασταν συγκεντρωμένοι στο συμβούλιο για την επιδίωξη της ειρήνης, ο Πούτιν έδωσε ένα μήνυμα πολέμου σε πλήρη περιφρόνηση για την ευθύνη αυτού του συμβουλίου», δήλωσε η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η βρετανίδα ομόλογός της, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δήλωσε ότι είναι «μια βαριά ημέρα για την Ουκρανία και για τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Ηταν πραγματικά μια μοναδική στιγμή στην ιστορία του ΟΗΕ. Και κατάμαυρη.

Συνομιλία Μπάιντεν – Ζελένσκι – «Στήριξη στην Ουκρανία – Απρόκλητη η επίθεση της Ρωσίας»

Δύση: Ομόθυμη καταδίκη της εισβολής – Προειδοποίηση για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago