Προφανώς δεν ήταν μόνο το γούνινο καπελάκι, που φόρεσε, παρά το ζεστό καιρό η Λιζ Τρας για να φωτογραφηθεί στην Κόκκινη Πλατεία ως «μετεμψύχωση της Μάργκαρετ Θάτσερ», που εκνεύρισε το Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας είδε την Βρετανίδα ομόλογό του να καταφτάνει στη Μόσχα χωρίς κάποια καινούρια πρόταση-απάντηση στις ρωσικές αιτιάσεις και αναρωτήθηκε τελικά ποιό ήταν το νόημα της δίωρης συνάντησής τους που χαρακτήρισε «απογοητευτική».
Μιλώντας κατόπιν στον Τύπο, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για ένα διάλογο «ενός βωβού με ένα κουφό» και κατηγόρησε την βρετανική αντιπροσωπεία ότι ήρθε «απροετοίμαστη», επανέλαβε ότι η ρωσική στρατιωτική συσσώρευση γύρω από την Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή και ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας της Μόσχας στην Ευρώπη έχουν αγνοηθεί.
Από την πλευρά της η Τρας ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα περισσότερα από τα 100.000 στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Η επίσκεψη ήταν η πρώτη από έναν/μια υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έφερε το λιώσιμο των μάλλον παγωμένων σχέσεων των δύο χωρών .
Η Τρας σχετικά αμήχανη απάντησε στα λεγόμενα της «παλιάς καραβάνας» της ρωσικής διπλωματίας, λέγοντας ότι σίγουρα δεν έμεινε βουβή στις συζητήσεις νωρίτερα. «Υποβάλλω την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και την επιδίωξη αποτροπής μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Αμφισβήτησε το επιχείρημα της Μόσχας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία. «Κανείς δεν υπονομεύει την ασφάλεια της Ρωσίας. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», είπε η Τρας. Αντίθετα, επεσήμανε την απειλή για την Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, πυροδότησε έναν πόλεμο «αντιπροσώπων» στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας και τώρα έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας.
Η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς διαφορετική, από εκείνη που επικράτησε μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στη Μόσχα μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, που διήρκησαν περισσότερες από πέντε ώρες. Βρετανοί διπλωμάτες είχαν άλλωστε προαναγγείλει ότι η Βρετανίδα πολιτικός θα επιδιώξει να προβάλει μια πιο σκληρή γραμμή με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας διαφορετική γλώσσα από άλλους ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, και προειδοποιώντας για τις οικονομικές συνέπειες μιας νέας εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο υπουργός Λαβρόφ μου είπε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να δούμε αυτά τα λόγια να ακολουθούνται από πράξεις», είπε η Τρας, ζητώντας να μετακινηθούν τα στρατεύματα και ο εξοπλισμός που σταθμεύουν στα ουκρανικά σύνορα και παίρνουν μάλιστα μέρος σε συνεχείς ευρείας κλίμακας ασκήσεις.
Δεν έλειψαν και τα σαρκαστικά σχόλια
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ωστόσο ακατανόητες τις δυτικές ανησυχίες και ειρωνεύτηκε τη Βρετανίδα λέγοντας ότι «Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που βρισκόμουν σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί ζωντανά στην τηλεόραση, επειδή δεν ακούσαμε τίποτα μυστικό ή εμπιστευτικό, πέρα από τη συνηθισμένη υπερβολές από το Λονδίνο».
Η ρωσική πλευρά φρόντισε να διαρρεύσει στον Τύπο και ένα παραλειπόμενο των συνομιλιών, όταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ ρώτησε την Τρας αν αποδέχεται την ύπαρξη στρατευμάτων στο Ροστόφ και το Βορόνεζ, δύο ρωσικές επαρχίες κοντά στην Ουκρανία. Η Τρας του απάντησε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές», πριν την διορθώσει η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα, Ντέμπορα Μπρόνερτ, λέγοντας της ότι γινόταν λόγος για ρωσικά εδάφη.
Η Τρας παραδέχτηκε αργότερα ότι υπήρξε μια τέτοια «παρεξήγηση», κάτι πάντως που έδωσε αφορμή για ειρωνικά σχόλια και στο βρετανικό Τύπο. Ωστόσο κάλεσε τον Λαβρόφ στο Λονδίνο για συνομιλίες τους επόμενους μήνες.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά από το 2006 και μετά όταν ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος Αλεξάντερ Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο ισότοπο πολωνίου στο Λονδίνο. Παρά τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις τρίτων για ξεπάγωμα των σχέσεων, η ατμόσφαιρα χειροτέφεψε περαιτέρω μετά τη δηλητηρίαση ενός άλλου πρώην κατασκόπου, του Σεργκέι Σκρίπαλ, και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι το 2018.
Η επίσκεψη της Πέμπτης σίγουρα δεν συνέβαλε στην βελτίωση του κλίματος, ενώ είναι αμφίβολο αν αποτέλεσε έστω μια μικρή συμβολή στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.
Διαβάστε ακόμα
Ενεργειακή κρίση: Το ουκρανικό βάζει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου