Κοινωνία

Συνεδριάζουν οι ειδικοί: Στο τραπέζι νέα βήματα χαλάρωσης και το τι θα γίνει τις Αποκριές – Πάσχα

Νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού εξετάζει σήμερα η Επιτροπή Ειδικών με μόνο θετικό στοιχείο στη φαρέτρα τους τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών την ώρα που εξακολουθούν να διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα των περίπου 18.000 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και παραλλήλως καταγράφονται σχεδόν 100 νεκροί την ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση «σπρώχνει» στο τραπέζι των ειδικών νέα βήματα χαλάρωσης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Τα βασικά ζητήματα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος είναι η αύξηση στην πληρότητα των γηπέδων, καθώς και η αύξηση του αριθμού θαμώνων στα μουσικά κέντρα και δη να επιτραπεί η παρουσία όρθιων στα μπαρ, όπως επίσης και το αν θα επιτραπούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν απαγορευτεί τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο γενικός σχεδιασμός πάντως είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με ορίζοντα το Πάσχα, το οποίο έπειτα από δύο χρόνια αναμένεται να είναι διαφορετικό φέτος, θυμίζοντας προ κορωνοϊού εποχές.

Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των φιλάθλων στα γήπεδα είναι κάτι που εξετάζεται από την επιτροπή τις τελευταίες ημέρες και οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα ανάψει το «πράσινο φως» ή όχι αναμένονται στην αυριανή συνεδρίασή της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι περιορισμοί στα γήπεδα παρέμειναν σε ισχύ, δηλαδή στο 10%, με ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους.

Γενικότερα πάντως σε ότι αφορά το Πάσχα και τις Απόκριες, αν και είναι εξαιρετικά νωρίς και για τα δύο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να «θυσιαστούν» οι Απόκριες και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδιασμού για πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.

Οι εστίες προβληματισμού των επιστημόνων

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται κυρίως στις πιέσεις στο ΕΣΥ, το οποίο , ναι μεν φαίνεται να παρουσιάζει μια βελτιωμένη εικόνα, παρόλ’ αυτά τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά. Τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι υποχωρούν , όμως οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού σημειώνουν εκ νέου αύξηση, ενώ διατηρείται ο μακάβριος αριθμός των 100 νεκρών ημερησίως.

Ειδικότερα χθες καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός διασωληνωμένων σθενών σε διάστημα περίπου τριών μηνών. Όμως σ’ αυτό δυστυχώς φαίνεται να έχει συμβάλει το ότι έχουν καταγραφεί και 822 νεκροί λόγω κορωνοϊού το πρώτο 8ήμερο του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόνο 71 ασθενείς εξήλθαν εν ζωή από τις ΜΕΘ το ίδιο διάστημα.

Επίσης σύμφωνα με τον οργανισμό, ο μέσος όρος εισαγωγών του προηγούμενου επταημέρου ήταν 462 ασθενείς. Μια εβδομάδα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 436.

Σημειώνεται ακόμη ότι η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ είναι της τάξης του 78% και των απλών κλινών covid περίπου 58%. Αυτό όμως οφείλεται στη σημαντική αποκλιμάκωση της πορείας της επιδημίας στην Αττική, όταν σε άλλες περιφέρειες όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα, ο κορωνοϊός καλπάζει.

Την ίδια ώρα προβληματίζει και η υψηλή νοσηρότητα στα παιδιά. Χθες μάλιστα λόγω και του αυξημένου ελέγχου μέσω των self test περίπου το 37% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε ηλικίες κάτω των 17 ετών.

Μάλιστα κατά το ένα μήνα από την έναρξη των σχολείων 181.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό σε σύνολο 583.000 νέων κρουσμάτων δηλαδή το 31%.

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί η εκδήλωση του μετά covid Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C) σε αρκετά παιδιά -περίπου 30 μόνο μέσα στον Ιανουάριο και άλλα περίπου 120 το 2021.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη πληθυσμιακή αμάδα διαγράφει υψηλή κινητικότητα και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέο.

Διαβάστε επίσης:

«Αναταραχή» και για τον εκλογικό νόμο στη Κυβέρνηση

Αγρότες: Απαντούν με ενίσχυση των μπλόκων στα μέτρα της κυβέρνησης

Τέλος το «τζάμπα χρήμα» για το ελληνικό Δημόσιο – Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων


Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago