Κοινωνία

Κυνισμός: Θέλουν να αλλάξουν τον ορισμό «θανάτου από covid19» για να δηλώνονται μικρότερες απώλειες

Μία κυνικά μεθοδευμένη επικοινωνιακή επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, με την συνδρομή κάποιων πρόθυμων επιστημόνων, προκειμένου να μειωθεί «τεχνητά» ο αριθμός των θανάτων που δηλώνονται κάθε μέρα από τον covid19.  

Δειλά δειλά άρχισε πριν περίπου ένα δεκαήμερα να λέγεται ότι η χώρα μας δεν… μετρά σωστά τους θανάτους και ότι υπολογίζει υπερβολικά τον αριθμό τους, τηρώντας κάπως ακραία, όπως αναφερόταν, τις σχετικές οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού δημόσιας υγείας (ECDC)!! Κι αυτό παρότι από την αρχή δεν έχει αλλάξει καθόλου ο ορισμός του θανάτου από covid19 και ακολουθούνται ακριβώς οι ίδιες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από την επιστημονική κοινότητα.

Η απροσδόκητα κυνικά και υπολογιστική, στο βάθος όμως με πολιτικές σκοπιμότητες συζήτηση προέκυψε ξαφνικά, αλλά όχι τυχαία.

Η Ελλάδα είναι πλέον το τελευταίο διάστημα σταθερά από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο ως προς τους θανάτους, σαφώς με τις πιο πολλές απώλειες στη δυτική Ευρώπη. Μάλιστα ξεπέρασε για τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακόμα και τη Βουλγαρία σε ημερήσιους θανάτους, καθώς η γειτονική χώρα αυτό το διάστημα κυμαίνεται περίπου στις 80 απώλειες ζωών την ημέρα, με την Ελλάδα να είναι σταθερά πάνω από 100. 

Η εικόνα αυτή διαλύει κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης περί ελέγχου της πανδημίας και «καλής διαχείρισης» (ή, στη γλώσσα του Λιβανού «εποποιία») και αυτό έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας.

Την επιχείρηση αυθαίρετου επανακαθορισμού των κριτηρίων, με βάση τα οποία ένας θάνατος αποδίδεται στον κορωνοϊό έχει αναλάβει ο ΕΟΔΥ, δια του προέδρου του Θεοκλή Ζαούτη, ενώ κάποιοι πρόθυμοι επιστήμονες σπεύδουν να μπουν στην συζήτηση, αβαντάροντας τη σχετική επιχειρηματολογία της πολιτικής ηγεσίας. Ο βασικός ισχυρισμός αυτής της προσέγγισης είναι ότι η πλειονότητα των θανάτων δεν είναι από κορωνοϊό, αλλά από υποκείμενα νοσήματα (ό,τι λένε δηλαδή και οι «ψεκ»!!!) και ότι σε άλλες χώρες, όπως στην Αγγλία, μετράνε αλλιώς τους θανάτους, την ώρα που εμείς τηρούμε πολύ αυστηρά τους αρχικούς ορισμούς που είχαν δώσει οι διεθνείς οργανισμοί. Κάτι που όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού το πλαίσιο στο οποίο κινούνται όλες οι χώρες είναι το ίδιο, ώστε να βγαίνουν και συγκριτικοί πίνακες. Ειδάλλως δεν θα είχε καμία σημασία όλη η διεθνής συζήτηση και η σύγκριση των στοιχείων. Ουσιαστικά οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ υποστηρίζουν πως οι άλλες χώρες… «κλέβουν», ενώ εμείς (κακώς) τηρούμε τους κανόνες!

Πίσω από την κυνική επιδίωξη είναι ότι ενοχλούνται πολιτικά και επικοινωνιακά οι αρμόδιοι, που διαχειρίζονται την πανδημία και έχουν χάσει κάθε έλεγχο.

Η χώρα καταγράφει σχεδόν καθημερινά τριψήφιο αριθμός θανάτων (συνέβη 7 φορές τις τελευταίες 10 μέρες).

Και ότι αυτή η τραγωδία οφείλεται στην πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης και του συστήματος να αντιμετωπίσουν τον covid, παρά τους πανηγυρισμούς περί του τέλους της πανδημίας.

Διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, κυρίως άνω των 70 ετών, που είναι ανεμβολίαστοι, έχουν σοβαρά νοσήματα και επιπλέον, όταν προσβάλλονται από κορωνοϊό, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο, φοβούμενοι ότι δεν θα τύχουν της καλύτερης περίθαλψης, ακόμα και ότι θα πεθάνουν και μόνο από τη διασωλήνωση! Χωρίς να είναι κατ’ ανάγκην όλοι αρνητές – υπάρχει απλά ένας μεγάλος φόβος. Υπάρχει μία «παρεξηγημένη αντίληψη» σε πολλούς ανθρώπους, για την ΜΕΘ και τη διασωλήνωση, εξηγούν γιατροί της πρώτης γραμμής. Άνθρωποι που έχουν αφεθεί όμως στην τύχη τους, αφού ούτε ενημέρωση υπάρχει, ούτε επιδημιολογική επιτήρηση, ή πολύ περισσότερο πρωτοβάθμια περίθαλψη και στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να μην χειροτερέψει δραματικά κάποιος ασθενής στο σπίτι του και μετά να είναι αργά για το νοσοκομείο.  

Έτσι κι αλλιώς βέβαια, το σύστημα υγείας, χωρίς την ενίσχυση που χρειαζόταν από την αρχή της πανδημίας, αν δεν έχει ουσιαστικά καταρρεύσει σε πολλές επαρχιακές πόλεις, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται πάντως στα όριά του.

Και επιπλέον η επέλαση της μετάλλαξης «Ο» έχει αυξήσει την έκθεση των ηλικιωμένων στον covid19, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:

Τα απρόβλεπτα γεγονότα τρομάζουν την κυβέρνηση, που στέλνει αντιφατικά μηνύματα περί εκλογών

Λαγκάρντ: Οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα έχουν τη δυσκολότερη τραπεζική πρόσβαση στην Ευρωζώνη -αλλά η ΕΚΤ δεν θα κάνει κάτι γι αυτό

Η υπαρξιακή κρίση της Meta και τα απειλητικά «πυροτεχνήματα» Zuckerberg

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago