Πολιτική

3 συν 1 λόγοι που κάνουν τον Μητσοτάκη να λέει (ακόμα) όχι σε πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση καταγράφει μεγάλη φθορά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, είτε στα ποσοτικά, είτε, κυρίως στα ποιοτικά, ευρήματα κι αυτό έχει αναζωπυρώσει τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, ακόμα και πριν το καλοκαίρι.

Η δε δημοσκοπική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής το δίμηνο από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, ενισχύει αυτή την εκλογολογία, καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι όσο περνά ο καιρός θα απομακρύνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας και άρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να συγκρατήσει δυνάμεις και να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες την αναβάπτισή της στη λαϊκή βούληση και να συνεχίσει με νέα καθαρή εντολή 4ετίας.

Αυτά λένε πολλοί αναλυτές και φαίνεται ότι είναι και άποψη και ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, εξ ου και κυκλοφορούν πληροφορίες ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές.

Μόνο, που μέχρι τώρα δεν φαίνεται όλη αυτή η επιχειρηματολογία να πείθει τον… πλέον αρμόδιο: τον ίδιο τον πρωθυπουργό! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2023, έστω κι αν κάποιες στιγμές, αποφεύγει να το διατυπώσει αυτό με κατηγορηματικό τρόπο δημοσίως – όπως για παράδειγμα στην τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση, που επέλεξε να μην απαντήσει στην ευθεία πρόκληση, που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει ακόμα περιθώριο για μία τέτοια εξέλιξη, έστω κι αν οι κάλπες μπορεί να είναι, υπό προϋποθέσεις, στις επιλογές του. Και παρότι η χώρα έχει μπει σε οιωνεί προεκλογική περίοδο,  ουσιαστικό σήμα από το Μαξίμου που να μπορεί να παράσχει ασφάλεια πρόβλεψης περί πρόωρων εκλογών δεν υπάρχει.

Αντίθετα, οι θιασώτες του σεναρίου για εξάντληση της τετραετίας, έχουν τρεις συν έναν λόγους, για να απορρίψουν τις εισηγήσεις περί πρόωρων εκλογών εντός του 2022.

Κι αυτοί είναι:

1.Το Ταμείο Ανάκαμψης και η σημασία να δοθεί χρόνος ώστε να εισρεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Εκτιμάται ότι από την άνοιξη του 2022 θα δοθούν τα πρώτα μεγάλα ποσά στη χώρα, κάτι που θα πιστοποιήσει την οικονομική ανάπτυξη. Έστω κι αν αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

2. Στο μέτωπο της ακρίβειας, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβερνητικής πολιτικής αυτό το διάστημα, η προσδοκία του Μαξίμου είναι ότι σε λίγους ή περισσότερους μήνες, θα υπάρξει πληθωριστική αποσυμπίεση. Τέτοιες αισιόδοξες εκτιμήσεις βέβαια διατυπώνονταν και το Φθινόπωρο, ειδικά από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, που έβλεπε ομαλοποίηση της αγοράς έως τις περασμένες γιορτές. Σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα, θεωρείται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα. 

3. Να απομακρυνθούμε όσο γίνεται από την πανδημία, η οποία θα λήξει, λένε τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού του 2022. Παρότι η διαχείριση της πανδημίας στην αρχή ήταν καλή και η κυβέρνηση εισέπραττε δημοσκοπικά κέρδη, η εξέλιξη κατέδειξε τεράστια αδυναμία και τραγικά λάθη, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι από τις χειρότερες στον κόσμο στο μέτωπο αυτό και βεβαίως η κοινωνία να αποδοκιμάζει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε όλα τα επίπεδα. Άρα, όσο πιο μετά οι εκλογές, τόσο περισσότερο θα έχει «ξεχαστεί»η αρνητική κυβερνητική επίδοση στο θέμα αυτό.

Ο εξτρά, τέταρτος, λόγος, που κάνει τους αρνητές των πρόωρων εκλογών να εισηγούνται εξάντληση της τετραετίας είναι η εκτίμηση ότι προϊόντος του χρόνου το ΚΙΝΑΛ θα «ξεφουσκώσει» και δεν θα αποτελεί απειλή για την απώλεια της αυτοδυναμίας. Άρα η κλασική όξυνση του ισχυρού δίπολου στο πολιτικό σκηνικό (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) θα επικρατήσει και θα οδηγήσει και τα δύο κόμματα ψηλά, με το κυβερνών να έχει το προβάδισμα και τη δυνατότητα να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική – λένε αυτές οι εκτιμήσεις πάντα.

Τι δεν απαντούν αυτές οι απόψεις; Δύο πράγματα, που παρατίθενται συνοπτικά: Ότι από τα τέλη του 2022 και ειδικά το 2023, θα έχει αρχίσει η συζήτηση, αν όχι και οι προσαρμοσμένες πολιτικές για τη δημοσιονομική συμμόρφωση. Άρα περιθώρια για προεκλογικά «δώρα» και υποσχέσεις δεν θα υπάρχουν. Και ότι στην περίπτωση που κάτι «στραβώσει» με την πανδημία, με αποτέλεσμα η κοινωνία και η αγορά να χρειάζονται στήριξη, «λεφτά δεν υπάρχουν», πλέον!

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Εκλογές άμεσα – Η μόνη δημοκρατική διέξοδος στην κατάσταση πολιορκίας

Η «ζαριά» των διπλών εκλογών το Μάιο και τα επίμονα σενάρια για το μοντέλο «Ντράγκι»

Δημοσκόπηση Prorata: Κλείνει στις 7 μονάδες η “ψαλίδα” της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago