Την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται αφόρητες πιέσεις από οικογένειες ομήρων να συναινέσει στο σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά και από κυβερνητικούς εταίρους του να μην το αποδεχθεί, έρχεται στο φως συνέντευξη του αμερικανού προέδρου στο περιοδικό Time, στην οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να κωλυσιεργεί σχετικά με το τέλος του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους.
Η συνέντευξη δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αλλά δόθηκε στις 28 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν ο αμερικανός πρόεδρος παρουσιάσει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Πρόταση που κατά τον ίδιο κατατέθηκε από το Ισραήλ. Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε: «Υπάρχει κάθε λόγος οι άνθρωποι να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα».
Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «είναι αβέβαιο» αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, παρότι σε προηγούμενες δηλώσεις του ήταν αρνητικός στις καταγγελίες κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα. Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του είχαν επιχειρήσει άλλωστε να αποδομήσουν την πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος ζήτησε τον προηγούμενο μήνα την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως, κυρίως μετά την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, οι αμερικανικές πιέσεις προς το Ισραήλ έχουν ενταθεί. Ανάλογες πιέσεις γίνονται και προς τη Χαμάς, η οποία έχει μεν εκφραστεί θετικά επί της αρχής σε ό,τι αφορά την πρόταση, αλλά εμμένει και αυτή στους δικούς της όρους.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι, χθες Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διένειμαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης, με το οποίο ζητούσαν να υποστηριχθεί η ισραηλινή πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η κοινοποίηση έγινε από την πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, στην ανακοίνωση της οποίας υπογραμμιζόταν ότι «πολυάριθμοι ηγέτες και κυβερνήσεις», συμπεριλαμβανομένων «χωρών της περιοχής», έχουν ήδη «ενστερνιστεί το σχέδιο αυτό». Καλούσε μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενώσει τη φωνή του μαζί τους, ώστε «να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περαιτέρω όρους».
Υπογράμμιζε επίσης ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιμείνει στο ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο» και τόνιζε ότι τα μέλη του Εκτελεστικού Οργάνου του ΟΗΕ «δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο απόφασης «χαιρετίζει» την πρόταση που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν «την 31η Μαΐου». Τέλος, τάσσεται υπέρ της λύσης των δυο κρατών και υπογραμμίζει τη «σημασία» που έχει να «ενοποιηθούν» η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη «υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής».
Η ενέργεια αυτή κρίθηκε από πολλούς ως απόπειρα ης Ουάσιγκτον να αναζητήσει τη βοήθεια του ΟΗΕ, μετά τις αντιδράσεις στο Ισραήλ σε μια συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο. Αποτελεί, ωστόσο, πίεση και προς την Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία. Ήδη από χθες Δευτέρα, άλλωστε, ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισαν ότι η υιοθέτηση της πρότασης εξαρτάται από τη Χαμάς και μόνο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εξάλλου αδυνατεί να εκφραστεί με μία φωνή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία διένειμε ένα άλλο σχέδιο απόφασης που αξίωνε άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, προτάσσοντας τη διαταγή που εκδόθηκε για αυτό από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για το σχέδιο αυτό δεν προγραμματίστηκε, μέχρι στιγμής κάποια ψηφοφορία, καθώς η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι αυτό το κείμενο «δεν θα βοηθούσε», τονίζοντας παραλλήλως ότι δίνει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.