Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων(ΣΕΥ), στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θα προτείνει στο Συμβούλιο τη δημιουργία μιας κοινής task force ΕΕ και Αραβικών Κρατών για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η Μέση Ανατολή και κυρίως ο παλαιστινιακός θύλακας της Λωρίδας της Γάζας.
Πρόκειται για την δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, μετά το σχέδιο πέντε σημείων που είχε καταθέσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και χωρών μελών του Συμβουλίου του Κόλπου, στο Μουσκάτ του Ομάν, τον περασμένο Οκτώβριο, μόλις τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Στα σημεία αυτά αναφέρθηκε και σήμερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι «πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα προτείνει «μία κοινή task force , συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».
Η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται την ώρα που το Ισραήλ, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που το καλεί να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, προχώρησε αργά χθες το βράδυ σε βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων, από τον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά.
Η δήλωση Γεραπετρίτη
«Eν μέσω δύο πολέμων η ΕΕ χρειάζεται να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες, ισχυρές, απτές για να εκφράσει την αλληλεγγύη προς την ειρήνη και την ευημερία. Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο για την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία. Είναι ένας πόλεμος ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη για κυριαρχία του διεθνούς δικαίου και την καταδίκη οποιουδήποτε ρεβιζιονισμού και μπορούμε να δούμε πώς αυτή η διάχυση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Σε σχέση με την Μέση Ανατολή, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πέντε υπουργούς των αραβικών κρατών και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι μοναδική ευκαιρία να συντονίσουμε τη δραστηριότητά μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπροσθέτως, θα προτείνω μία κοινή task force , συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».
Επαφές στις Βρυξέλλες
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής στις Βρυξέλλες και χθες συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση για την Παλαιστίνη, που διοργάνωσαν η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, όπως και οι χώρες της ΕΕ Ισπανία και Ιρλανδία, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι προχωρά στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από αύριο Τρίτη 28 Μαΐου.
Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε σύντομη συνομιλία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αιμάν Σαφάντι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Xάτζα Λαχμπίμπ, καθώς και τις υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Λετονίας, Λουμινίτα Οντομπέσκου και Μπάιμπα Μπράζε.