Μια δημοσιογραφική αποκάλυψη για τις συνθήκες, που επικρατούν σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας έχει κάνει πάταγο στη Γαλλία, αλλάζοντας εν μέρει και την ατζέντα του προεκλογικού αγώνα.
Ο δημοσιογράφος Βίκτορ Καστανέ αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Les Fossoyeurs» (Οι νεκροθάφτες) ότι ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο όμιλος Orpea, που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα έχει προχωρήσει σε σημαντικές «εκπτώσεις» στις συνθήκες υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης των ηλικιωμένων, που φιλοξενούνται σε τέτοια ιδρύματα προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία του. Ξαφνικά σύσσωμος σχεδόν ο γαλλικός Τύπος απαιτεί συνέπειες, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δε μπορεί να αποφασίζεται με κριτήρια αποκλειστικά οικονομικά. Και θεωρεί ότι το θέμα της φροντίδας των ηλικιωμένων θα πρέπει να ανέβει στην κορυφή της ατζέντας της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων προέδρων.
Το υπαρκτό δίλημμα που βλέπει η «Le Monde»
Οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανάγκης για μακροχρόνια φροντίδα συνολικά, προτρέπει η αριστερή εφημερίδα «Le Monde»: «Δύο επιλογές είναι δυνατές: Είτε μια δημόσια εξαγορά, η οποία μειώνει την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών ενώ εγγυάται καλύτερα οφέλη. Πολιτικά, η λύση αυτή μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής εξαιτίας του γεγονότος ότι απαιτεί αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ή συνεχίστε να αναθέτετε το έργο σε έναν επικερδή ιδιωτικό τομέα, πιο ακριβό από τους κρατικούς φορείς, αλλά ανίκανο να εγγυηθεί καλύτερες υπηρεσίες και χρηματοδοτούμενο εν μέρει από δημόσιο χρήμα που δεν ελέγχεται όπως θα έπρεπε. Δεν είναι πολύ αργά για τους ηλικιωμένους να γίνουν θέμα στην εκστρατεία των υποψήφιων προέδρων». Το θέμα είναι βεβαίως, αν το βλέπουν έτσι και οι ίδιοι οι υποψήφιοι, με πρώτο και καλύτερο τον Εμανουέλ Μακρόν, που συχνά τα τελευταία χρόνια είχε κατηγορηθεί ως «πρόεδρος των επιχειρηματικών συμφερόντων» ενώ στα χρόνια της προεδρίας του το κράτος έχει «αμελήσει» πολλές από τις κοινωνικές του υποχρεώσεις.
Οι αρχές έχουν πυροβολήσει τα πόδια τους
Το κράτος ευθύνεται εν μέρει για τις εξευτελιστικές συνθήκες στα σπίτια, καταγγέλλει η ιστοσελίδα Mediapart: «Το βιβλίο του Καστανέ είναι συγκλονιστικό για τον όγκο της έρευνας που περιγράφει, τον αριθμό και τη σημασία των ερωτηθέντων, αλλά η κατάχρηση και η συμπίεση του κόστους σε ορισμένες κερδοσκοπικές εγκαταστάσεις είναι ανοιχτά μυστήρια, απέναντι στα οποία οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας κλείνουν τα μάτια». Ο λόγος είναι προφανής όπως σημειώνει, αφού το κράτος έχει παραδώσει ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει πλέον την ευκαιρία να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι, όταν αποκαλύπτονται τέτοια απίστευτα περιστατικά. Απομένει να δούμε τώρα αν και με ποιό τρόπο θα τοποθετηθούν για το ζήτημα οι προεδρικοί υποψήφιοι.
Διαβάστε ακόμα
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο λόγος του (δεν) μας χόρτασε
Γαλλικές εκλογές: Γιατί έχουν σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη