Ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, αμερικανικής κατασκευής, που εξαπολύθηκαν εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την έκταση και τον αντίκτυπο της επίθεσης στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε παρανόμως η Μόσχα το 2014. Το Κίεβο δεν έχει προβεί δημοσίως σε κάποιο σχόλιο.
Την περασμένη Τρίτη, η Ουκρανία επιτέθηκε στον ρωσικό στρατό στην Κριμαία με πυραύλους που προμηθεύτηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πλήγματα σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, με αρκετά θύματα.
Χθες, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέβιντ Κάμερον, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε ότι ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια». Ο Κάμερον είπε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει το Λονδίνο για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι επαφίεται στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα το πράξει.
«Τα λόγια του Κάμερον είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.
«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα» πρόσθεσε.
Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια. Επανέλαβε τέλος, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει “σοβαρές” προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα βασίζονται στις υπάρχουσες “πραγματικότητες”, εφόσον η Ουκρανία δεσμευτεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη στο μέλλον. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που έχουν ήδη απορριφθεί από το Κίεβο στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα ο Μακρόν αναφέρθηκε εκ νέου στην αποστολή στρατού στην Ουκρανία και όταν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ρωτήθηκε σχετικά, …έβαλε τα γέλια!