Κόσμος

Διάστημα: Μυστήριο ουράνιο σώμα που όμοιο του δεν έχουν ξαναδεί

Ένα “μυστήριο” σώμα, το οποίο εξεπεμπψε πελώρια κύμματα ενέργειας, τρεις φορές σε μια ώρα, εντόπισαν αστροφυσικοί, όπως δημοσιεύει η Independent.

Χωρίς ακόμη να μπορεί να διευκρινιστεί ακριβώς, τι είναι αυτό το αντικείμενο-το οποίο απέχει περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά απο την Γη- αποτελεί σίγουρα κάτι που οι αστρονόμοι δεν έχουν ξαναδεί.

«Το συγκεκριμένο σώμα εμφανιστηκε και εξαφανιστηκε κατά την διάρκεια πολύωρων παρατηρήσεων μας», αναφέρει η Νατάσα Χάρλεϊ Γουώκερ, επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομικών Ερευνών. «Είναι κατι το εντελώς απροσδόκητο. Είναι τρομακτικό ακόμα και για έναν αστρονόμο, καθώς δεν υπάρχει κανένα γνωστό σώμα ή αντικείμενο που να είναι γνωστό στον ουρανό, με τις συγκεκριμένες ιδιότητες και που να είναι πραγαμτικά τόσο κοντά μας, Βρισκεται στην Γαλαξιακή μας αυλόπορτα», σημείωσε η ερευνήτρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ενδεχομένως να πρόκειται για ένα «άστρο νετρονίων» ή κάποιον «άσπρο νάνο» , ο οποίος διαθέτει ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο. Περιστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο διάστημα και ως εκ τούτου εκπέμπει ακτινοβόλα κύμματα επί ένα λεπτό κάθε 20 λεπτά της ώρας, όποτε και μετατρεπόταν στο πιο φωτεινό γεγονός στην ουράνια παρατήρηση.


Ένας διδακτορικός σπουδαστής, του Πανεπιστημίου Κέρτιν, στο Κεντ της Δυτικής Αυστραλίας, ο Τάιρον Ο’Ντόχερτι είναι εκείνος που ανακάλυψε πρώτος και εντόπισε το ουράνιο αυτό σώμα, χρησιμοποιώντας ένα Murchison Widefield Array (MWA) τηλεσκόπιο και από την στιγμή που το εντόπισε έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην επιστημονική κοινότητα. «Είναι συναρπαστικό, που μια πηγή ενεργειας που ανακάλυψα τον περασμένο χρόνο, φαίνεται να είναι ένα τόσο ιδιόμορφο σώμα», δηλώνει ο ίδιος.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το «προφίλ» του ταιριάζει με εκείνο ενός «μάγναστρου πολύ μακράς περιόδου», ενός βραδέως περιστρεφόμενου άστρου νετρονίων που είχε προβλεφθεί θεωρητικά, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί. Σύμφωνα με τη δρα Χέρλεϊ-Γουόκερ, «με κάποιο τρόπο μπορεί να μετατρέπει τη μαγνητική ενέργεια του σε ραδιοκύματα πολύ πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στο παρελθόν», κάτι που εξηγεί την τρομερή φωτεινότητα του.

Η αστροφυσικός Γκέμα ‘Αντερσον ανέφερε ότι κάτι που γίνεται φωτεινό για ένα λεπτό κάθε μερικά λεπτά, είναι κάτι πραγματικά παράξενο. Το μυστηριώδες αντικείμενο, όπως είπε, είναι απίστευτα φωτεινό και μικρότερο από τον Ήλιο, εκπέμποντας άκρως πολωμένα ραδιοκύματα, κάτι που δείχνει ότι διαθέτει πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Πάντως οι επιστήμονες που ξεκίνησαν να ασχολούνται με την διερευνηση του συγκεκριμένου άγνωστου μεχρι χθες σώματος, βρίσκονται σε εγρήγορση για να δουν αν θα αρχίσει να αναβοσβήνει ξανά.

Διαβαστε επίσης:

Μπόρις Τζόνσον: ένας πόλεμος τον σώζει;

Ασάνζ: Η δικαιοσύνη της Βρετανίας εξετάζει το αίτημα έφεσης εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Τα σχέδια για στρατιωτική τεχνολογία, πίσω από την πυρηνική ενέργεια που προωθεί ο Μακρόν

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago