Κόσμος

Oυκρανία: Η γαλλογερμανική παρέμβαση ξεκίνησε, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

Την ώρα που κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν τους «πολεμικούς ανταποκριτές» από τα γραφεία τους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, στο Παρίσι ξεκινούσαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές «πολιτικών συμβούλων» Ρωσίας, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανίας στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας». Ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, που επιθυμεί τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι και το οποίο προϋποθέτει, όμως διάθεση υποχωρήσεων τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο.

Η γαλλική «le Monde» σημείωνε ότι για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία το Κίεβο πρέπει να ακυρώσει το λεγόμενο νομοσχέδιο «μετάβασης», το οποίο θεωρείται ότι δεν συνάδει με τις συμφωνίες του Μινσκ από το 2015. Αυτό το κείμενο, που ετοιμάστηκε το καλοκαίρι του 2021, εστιάζει στη «μεταβατική περίοδο» στο Ντονμπάς, μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία ελεγχόμενη από ρωσόφωνους αυτονομιστές, και στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, μέχρι την «επανένταξή» τους στην Ουκρανία. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως «κράτος επιτιθέμενο και κατοχικό κράτος», το οποίο η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά. Η απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου την οποία επιβεβαίωσαν και γερμανικά μέσα ήταν μια προϋπόθεση της Μόσχας για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ουκρανική πλευρά.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και ένα άλλο γαλλικό μέσο η «le Point». Προφανώς πρόκειται για ένα βήμα προς τα πίσω από τη μεριά του Κιέβου υπό την πίεση των δυτικών. Βεβαίως οι απαιτήσεις της Μόσχας δεν περιορίζονται στο θέμα της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά επεκτείνονται σε πολύ ευρύτερα ζητήματα ασφαλείας.

Μηνύματα από την Ουάσιγκτον

Η Μόσχα αναμένει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον στα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας και ενώ έχει επαναδραστηριοποιηθεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να δημοσιεύσει τις «απαντήσεις» του. Πάντως ο Ρόμπερτ Χάντερ πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, εξέφραζε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας των δύο μερών και έγραψε χαρακτηριστικά στους Financial Times: «Η συμφωνία θα αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι οι χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ (αν και δεν υπάρχουν σοβαροί υποψήφιοι στη λίστα των πιθανών νέων μελών). Επιπλέον, και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτά είναι ήδη στο τραπέζι και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει ήδη αναβιώσει. Οι ΗΠΑ χρειάζονται επίσης τη Ρωσία για να τερματίσει τις κυβερνοεπιθέσεις και τις καταπατήσεις στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Η Μόσχα έχει ήδη κλείσει το Revil, ένα μεγάλο δίκτυο χάκερ με έδρα τη Ρωσία».

Κατά την άποψη του έμπειρου Αμερικανού διπλωμάτη «το μήνυμα από τη συνάντηση της Γενεύης την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν σαφές: η κρίση έχει περάσει στο στάδιο της σύναψης συμφωνιών. Είναι μόνο οι όροι που πρέπει να επεξεργαστούν. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μαζί με τη Ρωσία, εάν ο Πούτιν καταλάβει πού βρίσκονται τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας του, θα έχουν ξανά την ευκαιρία να επιδιώξουν μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική».

Ρίχνει τους τόνους και το ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει γραπτές απαντήσεις στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα και εξέφρασε την πίστη της ότι ότι υπάρχει ακόμα «διπλωματική διέξοδος» στην κρίση που προκλήθηκε λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Σε κάτι τέτοιο φαίνεται να ελπίζουν Γερμανοί και Γάλλοι, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην δραματοποιούν την κατάσταση, όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ θα αποσύρει τους διπλωμάτες της από το Κίεβο.

Πάντως η Ενωση συνεχίζει να είναι διχασμένη απέναντι στη Μόσχα. Ακόμα και η κοινή πρωτοβουλία Μακρόν Σολτς για διαμεσολάβηση δε μπόρεσε να κρύψει τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους για το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο να χρησιμοποιεί σαφώς πιο επιθετική φρασεολογία απέναντι στη Μόσχα σε σχέση με τον πιο «διστακτικό» Γερμανό καγκελάριο.

Ο Πούτιν μίλησε με Ιταλούς μάνατζερ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε πάντως σε κορυφαία στελέχη ιταλικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης, που είχε προγραμματιστεί από το εμπορικό επιμελητήριο της Ιταλίας από το Νοέμβριο και σημείωσε πόσο σημαντικές για τη Μόσχα παραμένουν οι εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία. Κάποιοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή από το ραντεβού, που όπως ακούστηκε στη Ρώμη δεν ενθουσίασε την κυβέρνηση Ντράγκι ειδικά λόγω της χρονικής του συγκυρίας.

Διαβάστε ακόμα

Ουκρανική κρίση: Απειλούν τη Ρωσία με διακοπή τραπεζικών πληρωμών – Μόσχα: θα σας κόψουμε το αέριο

Εκρηκτική άνοδος +16% της τιμής φυσικού αερίου λόγω Ουκρανίας

Το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο ακόμα ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago