Απόψεις

Πώς κατέρρευσε σε 2,5 χρόνια το αφήγημα περί «ασφάλειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο πως θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον φαινόμενα σαν αυτά. Υπάρχει η ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Δέσμευσή μου και πριν την κακοκαιρία ήταν ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί μ’ ένα νόμο-πλαίσιο ώστε να ξέρει ο καθένας που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη του για να υπάρχει λογοδοσία. Θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον».

Η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού έγινε πριν από 11 μήνες, στις 19 Φεβρουαρίου του 2021 μετά το πέρασμα του κακοκαιρίας «Μήδεια» όπου άφησε πίσω της απίστευτες καταστροφές, με ανθρώπους, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, να μένουν για μέρες χωρίς ρεύμα και νερό.

Σήμερα, πριν λίγο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων είπε: «η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, αλλά με τις ανάγκες του σήμερα. Το χιόνι ήρθε πιο γρήγορα αλλά δεν πρόκειται να το επικαλεστώ ως δικαιολογία. Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες που πρέπει να διορθωθούν. O κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών».

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Πρώτον διαπιστώνει κανείς ότι σε σχέση με πέρυσι δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε το μάθημά του. Δεύτερον, κατερρέει με κρότο το αφήγημα της «ασφάλειας» που ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει παντιέρα ως αντιπολίτευση λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός. Πατώντας πάνω στην τραγωδία του Ματιού, αλλά και της Μάνδρας, ο νυν πρωθυπουργός είχε πείσει μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων πως είχε σχέδιο και πως το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος που έστησε θα φρόντιζε αν μη τι άλλο για την ασφάλειά τους.

Πλέον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό κράτος δοκιμάστηκαν επανειλημμένα από τα έντονα φυσικά φαινόμενα στα 2,5 και πλέον χρόνια που κυβερνούν τη χώρα και σε όλες τις περιπτώσεις απέτυχαν στη διαχείρισή τους.

Πολλοί πίστευαν πως μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν από πλευράς του επιτελικού κράτους το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και μετά από εκείνη τη μνημειώδη συνέντευξη του πρωθυπουργού περί ευθυνών, αλλά και μετά τον ανασχηματισμό που ακολούθησε και στον οποίο ξηλώθηκαν οι Χρυσοχοϊδης, Χαρδαλιάς ως υπαίτιοι, η έλευση του εκ Κύπρου πολιτικού – με το πλούσιο βιογραφικό στην Ε.Ε.- Χρήστου Στυλιανίδη θα άλλαζε τα δεδομένα. Φευ.

Την ώρα που χιλιάδες οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική οδό, αλλά και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας (Μεσογείων, Κατεχάκη, Μαραθώνος κ.α.) ο κ. Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου δήλωνε ανερυθρίαστα «κρατήσαμε τη χώρα λειτουργική». Η μοναδική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις ήταν πως η λέξη «συγγνώμη» ακούστηκε νωρίτερα. Μια συγγνώμη που επαναλήφθηκε από τον πρωθυπουργό σήμερα, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, από το απόγευμα της Δευτέρας ήταν άφαντος.

Και τώρα τί; Ουσιαστικά τίποτα. Αν περιμένει κανείς καρατομήσεις υπουργών, οι πληροφορίες από το Μαξίμου δεν προδικάζουν για κάτι τέτοιο.

Μια «παραίτηση» Στυλιανίδη θα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι αυτός τον επέλεξε μόλις πριν από μερικούς μήνες προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επιπρόσθετα, κανείς άλλος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποδυθεί την Ιφιγένεια. Κατά συνέπεια οι βολές και του ίδιου του πρωθυπουργού σήμερα, είχαν στόχο τον πιο… ακίνδυνο απ’ όλους, τον τελευταίο τροχό που λέγεται Γιώργος Πατούλης. Όχι ότι η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνες για το χάλι που έζησε η πρωτεύουσα, αλλά είναι τουλάχιστον υποκριτικό να τα ρίχνεις όλα σε αυτόν ή στην Αττική Οδό που επίσης έχει ευθύνες, αλλά στην τελική είναι απλώς μια επιχείρηση. Πόσο μάλλον όταν την Κυριακή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που εποπτεύεται από το γραφείο του πρωθυπουργού έστελνε απανωτά τηλεγραφήματα για το πόσο έτοιμο είναι το κράτος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κακοκαιρίας.

Το πόσο έτοιμο ήταν, το διαπιστώσαμε όλοι. Και αν κρίνουμε από τα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των εφημερίδων δύο μέρες τώρα αλλά και από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών, το καθεστώς ασυλίας της κυβέρνησης θάφτηκε στο χιόνι μαζί και με το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, «μαζί μου θα είστε ασφαλείς».

Διαβάστε ακόμη

«Μύλος» με την πρωθυπουργική πρωτοβουλία για την αποζημίωση 2000 ευρώ από την Αττική Οδό

«Συγγνώμη» Μητσοτάκη για το χάος με την κακοκαιρία, αλλά χωρίς καταλογισμό ευθυνών στον κρατικό μηχανισμό

Με ρεσιτάλ από «συγγνώμες» πάει να τη βγάλει καθαρή η κυβέρνηση – Οι ευθύνες των υπουργείων και της Τροχαίας

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago