Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει η αποστολή όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία διαβεβαιώνει ο αμερικανός πρόεδρος, μετά την υπερψήφιση και από τη Γερουσία του νέου πακέτου χρηματοδοτήσεων, το οποίο περίμενε ανυπόμονα το Κίεβο. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει την πρόταση νόμου εντός της ημέρας και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, ωστόσο το πακέτο της νέας βοήθειας ήταν παγωμένο για μήνες στο Κογκρέσο, λόγω της αντίδρασης των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζητούσαν την παράλληλη έγκριση μέτρων ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών από την Λατινική Αμερική. Η διαδικασία ξεμπλόκαρε μόλις το περασμένο Σάββατο, όταν η πρόταση νόμου εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.
Στην εξέλιξη έπαιξαν ρόλο και οι γενικότερες παγκόσμιες εξελίξεις, κυρίως η απευθείας διένεξη Ισραήλ-Ιράν, καθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει την αποστολή βοήθειας στο Ισραήλ και την Ταϊβάν, αλλά και ένα τελεσίγραφο για την πλατφόρμα TikTok.
Στην πρώτη του αντίδραση, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε το αμερικανικό Κογκρέσο, και προσωπικά τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, για την έγκριση του νέου πακέτου που προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα του. Ανέφερε επίσης ότι εκτιμά ιδιαιτέρως «την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας» που βλέπει πάντα στις διαπραγματεύσεις. Για τον Ζελένσκι άλλωστε, οι δυνατότητες «μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που αναμένεται να διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωνε επίσης ότι νέα στρατιωτική βοήθεια θα παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας «εντός ημερών». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ διευκρίνιζε πάντως, ότι η νέα βοήθεια θα «βασιστεί στις πιο επείγουσες ανάγκες» του Κιέβου και σε αυτές περιλαμβάνονται «δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» και «πυρομαχικά για το πυροβολικό».
Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά, καθώς και σε προσωπικό, την ώρα μάλιστα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ασκούν διαρκή και έντονη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου έχουν πλέον και την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό πολλές χώρες της Δύσης ενέκριναν νέα πακέτα βοήθειας και αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα. Χθες, από την Πολωνία, την οποία επισκέπτεται μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει σταδιακά τις δαπάνες για την άμυνα (στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2030) και επιβεβαίωσε την αποστολή επιπλέον βοήθειας, ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών, στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της η Μόσχα, η οποία ήδη μετά την έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ουκρανία από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, το περασμένο Σάββατο, μίλησε για αποστολή χιλιάδων Ουκρανών στην «κρεατομηχανή», διαμήνυσε δια του υπουργού Άμυνας ότι θα εντείνει τα πλήγματά της κατά ουκρανικών βάσεων όπου αποθηκεύονται όπλα που παρέχει η Δύση.
Απευθυνόμενος σε αξιωματούχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο Σεργκέι Σοϊγκού είπε επίσης ότι η Ρωσία «διέλυσε τον μύθο της ανωτερότητας των δυτικών όπλων» και ότι ο ρωσικός στρατός έχει το προβάδισμα κατά μήκος του μετώπου, το οποίο εκτείνεται σε 1.000 χλμ. Παραλλήλως, σχολιάζοντας την επικείμενη (την ώρα των δηλώσεών του) έγκριση του νέου πακέτου από το Κογκρέσο, ο Σοϊγκού είπε ότι «κατ’ αναλογία με τις απειλές που τέθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Δύση, η Ρωσία θα συνεχίσει να βελτιώνει τη σύνθεση και τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεών της και να αυξάνει την παραγωγή των πιο αποτελεσματικών όπλων της».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που επί του πεδίου η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσχερή θέση και ενώ το Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ζελένσκι τη Δευτέρα, μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, άρχισε να εργάζεται για τη σύναψη διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ. Στο ίδιο διάγγελμα, ο ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωνε επίσης ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον προχώρησαν και σε ό,τι αφορά την παράδοση πυραύλων μακρού βεληνεκούς ATACMS.