Σε επίθεση αποδίδουν οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF) την έκρηξη που σημειώθηκε στο διοικητήριο τους σε στρατιωτική βάση. Η δήλωση των PMF έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού ότι δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Την ίδια ώρα, μία άλλη ένοπλη ομάδα, οι Ιρακινές Δυνάμεις Αντίστασης, ανέφερε ότι επρόκειτο για ισραηλινή επίθεση, στην οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι απάντησε με χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ
Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο στρατιωτική ανακοίνωση, μετέδωσε ότι ένα μέλος των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ σκοτώθηκε και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη στο διοικητήριο της στρατιωτικής βάσης Κάλσο, 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Πρόκειται για την ίδια ανακοίνωση, στην οποία ο στρατός του Ιράκ ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής. Η βάση, εκτός από δυνάμεις των PMF του Ιράκ, φιλοξενούσε την ιρακινή ομοσπονδιακή αστυνομία και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις
Την έκρηξη στη βάση των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF) καταδίκασε «σθεναρά» η Χαμάς κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή. «Θεωρούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην περιοχή μέσω της προμήθειας και της υποστήριξής της στον ναζιστικό πόλεμο εξόντωσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τις εκρήξεις, ενώ το Ισραήλ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια δημόσια δήλωση σχετικά με την επίθεση. Ισραηλινός αξιωματούχος πάντως, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στο συμβάν.
Την ίδια ώρα, αρκετοί αναλυτές, ανάμεσά τους ο Ριτς Ουτζέν, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council στην Τουρκία και στο Ίδρυμα Jamestown, παρά τις επιφυλάξεις, δεν αποκλείουν να πρόκειται για μήνυμα του Ισραήλ προς το Ιράκ. «Εάν επιβεβαιωθεί ότι ήταν αεροσκάφος, τότε εγείρονται ερωτήματα αμερικανικής ή ισραηλινής εμπλοκής» δήλωσε ο Ουτζέν στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλει προσπάθειες για τον περιορισμό μιας γενικευμένης περιφερειακής έντασης και κυρίως για την απευθείας ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Ιράν και Ισραήλ. Σημείωσε ωστόσο, ότι θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα του Τελ Αβίβ, ότι σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη θα μπορούσαν να υπάρξουν επιθέσεις σε πληρεξούσιους του Ιράν σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη επιτεθεί, άλλωστε, πολλές φορές «σε υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Συρία».
Σημειώνεται, ότι οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης του Ιράκ σχηματίστηκαν το 2014, ενσωματώνοντας δεκάδες ένοπλες οργανώσεις, πολλές από τις οποίες συνδέονται με το Ιράν. Στόχος της δημιουργίας των PMF ήταν η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης του Ιράκ αποτελούνται κυρίως από σιιτικές ομάδες, περιλαμβάνει ωστόσο και χριστιανικά και σουνιτικά τάγματα, και έχουν αναγνωριστεί από το 2018. Αν και ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων των PMF παραμένει άγνωστος, είναι γνωστό ότι σε αυτές ανήκει και η Καταΐμπ Χεζμπολάχ, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Είναι επίσης γνωστό, ότι πολλές από τις οργανώσεις που μετέχουν στις PMF εκπροσωπούνται πολιτικά από το Σιιτικό Συμμαχικό Πλαίσιο, το οποίο στις τελευταίες επαρχιακές εκλογές του Ιράκ έλαβε το 30% των εδρών.