H κυρία φον ντερ Λάιεν μίλησε. Σε ανακοίνωσή της, που μοιράστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ κάνει λόγο για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας και αναφέρει ότι συνομίλησε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο κ.Ζελένσκι. Υπενθυμίζει ότι «από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.»
Ως εδώ καλά. Ας δεχτούμε ακόμα και την σπουδή της να κάνει λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», εννοώντας προφανώς τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, αν και σε κανένα «πολεμικό εγχειρίδιο» κάτι τέτοιο δεν αποκαλείται απαραιτήτως επιθετική ενέργεια. Και η κυρία φον ντερ Λάιεν ως πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας της θα έπρεπε να το γνωρίζει. Αλλά ας το συγχωρήσουμε και αυτό το φραστικό της «γλίστρημα».
Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία δεν είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση μοιάζει γραμμένη στο πόδι και ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ, που θέλει να αυτοαποκαλείται «δύναμη ειρήνης» δεν έχει πλέον καμιά επικοινωνία με την Μόσχα, κάτι που προφανώς εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα παρέμβασής της.
Το πιο επικίνδυνο είναι ότι στην επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν η πρόεδρος της αναφέρεται σε «ένα νέο πακέτο επείγουσας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ» με την εξής αιτιολόγηση:
«Το πακέτο αυτό θα βοηθήσει άμεσα την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της λόγω της σύγκρουσης».
Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί χρησιμοποιεί τον όρο σύγκρουση, σε μια περίοδο που υποτίθεται όσες διπλωματικές προσπάθειες γίνονται παγκοσμίως έχουν στόχο να αποτρέψουν ακριβώς μια σύγκρουση. Την προεξοφλεί; Την θεωρεί βέβαιη; Ή έτσι εκτιμά τη σημερινή κατάσταση;
Η πρόεδρος της Κομισιόν με την τοποθέτησή της δεν αποδεικνύεται μόνο αδαής και πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Δείχνει και επικίνδυνη ρίχνοντας νερό στο μύλο εκείνων, που δείχνουν να επιδιώκουν ακριβώς αυτό προεξοφλώντας το εδώ και εβδομάδες: την σύγκρουση.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η κορυφαία διορισμένη υπάλληλος της ΕΕ αποδεικνύεται πολύ λίγη και διακατεχόμενη από συγκεκριμένες εμμονές και προκαταλήψεις. Αλλά όταν μιλάμε για το ενδεχόμενο πολέμου τέτοια «λαθάκια» είναι ασυγχώρητα. Δε μπορούν να δικαιολογούνται από το άγχος της ανύπαρκτης «θεσμικής Ευρώπης» να θυμίσει την παρουσία της. Εκτός αν κάποιοι εγκέφαλοι της διπλωματίας στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να τους πάρουν σοβαρά είναι να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά…
Διαβάστε ακόμα:
Tα «άφαντα» SMS της φον ντερ Λάιεν προς τον Αλβέρτο Μπουρλά για το mega-deal των εμβολίων
Ουκρανία: Παλιοί και νέοι παίκτες γύρω από ένα πράσινο τραπέζι γεμάτο παγίδες