Όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, θα καταλάβουν με τον… δύσκολο τρόπο ότι το 2022 δεν μπαίνει ακριβώς με τον καλύτερο τρόπο. Με το μίγμα που οδήγησε στο ράλι της ενέργειας να παραμένει εκρηκτικό, αναλυτές εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να υπόκεινται «ηλεκτροσόκ» μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη. Την ίδια ώρα, αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι Έλληνες πληρώνουμε “«καπέλο» 44% στο ρεύμα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με την τιμή του να είναι η δεύτερη υψηλότερη στη Γηραιά Ήπειρο.
Γιατί όμως συνεχίζεται το ηλεκτροσόκ; Δυστυχώς, το ράλι της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος συνεχίστηκε και το Δεκέμβριο, εκτοξεύοντας την τιμή του από τα 228,87 ευρώ/MWh το Νοέμβριο, στα 235,38 ευρώ/MWh. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί γιατί έρχονται νέες ανατιμήσεις, ενώ έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στα τέλη αυτής της εβδομάδας η τιμή ήταν τα 226 ευρώ/Mwh, δηλαδή 0,22 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,07 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2021, προτού ξεσπάσει η κρίση, παρουσιάζοντας τριπλάσια αύξηση.
Με τις διακυμάνσεις των τιμών να αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύμα ακρίβειας, λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος που εντείνεται στο τρέχον έτος. Η κυβέρνηση, ως “απάντηση” στους φουσκωμένους λογαριασμούς ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις, αναμένεται ως το τέλος του μήνα να έχει διαθέσει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (TEM) κρατική βοήθεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τo τελευταίο πεντάμηνο, που από τον Ιανουάριο επεκτείνεται και στις εμπορικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Αλλά αυτό, μοιάζει με “ασπιρίνη”.
Και, η αλήθεια είναι πως είναι ασπιρίνη για βαριά ασθένεια. Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας VaasaETT, σύμφωνα με τα οποία, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν “καπέλο» 44% για το ρεύμα, σε σχέση με τη μέση λιανική τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σταθμισμένη με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την τελευταία έκθεση εποπτείας της Ελλάδας της Κομισιόν, βάσει της οποίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν το μεγάλο ράλι τιμών που ακολούθησε, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (σε απόλυτα ποσά, χωρίς στάθμιση για την αγοραστική δύναμη) ήταν 14% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για τον περασμένο Δεκέμβριο, τα στοιχεία της VaasaETT, που αποτελούν το μοναδικό σημείο αναφοράς, αναφέρουν ότι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (χωρίς στάθμιση αγοραστικής δύναμης) είχε ακολουθήσει τέτοια ανοδική πορεία, που έφθασε να είναι 32% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έναντι 14% τον Σεπτέμβριο.
Από την έκθεση της VaasaETT, μόνο πέντε χώρες (Δανία, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία) με πολύ υψηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα έχουν ακριβότερες τιμές λιανικής στο ρεύμα, που πάντως δεν απέχουν και πολύ από τις ελληνικές. Στην Ελλάδα, η τιμή της κιλοβατώρας είναι 31,5 ευρώ και στην πρώτη της κατάταξης, Δανία φθάνει τα 39,8 ευρώ. Η μέση τιμή στην ΕΕ (σκούρα πράσινη γραμμή) είναι 23,88 ευρώ, δηλαδή η ελληνική είναι περίπου 32% μεγαλύτερη.
Τα στοιχεία που εκδίδει σε μηνιαία βάση η συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT και αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοναδικό σημείο αναφοράς, όσον αφορά τις τιμές λιανικής στον ευρωπαϊκό χώρο, αφήνουν έκθετη τη διοίκηση της ΡΑΕ, η οποία επιμένει να μεταδίδει καθησυχαστικά μηνύματα για τις εγχώριες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Διαβάστε επίσης:
Ενεργειακή κρίση: Από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021