Οι μεγαλοστομίες με μπόλικες δόσεις «συναισθήματος» ήταν πάντα το φόρτε του. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς τώρα, που ετοιμάζεται για εκλογές και παράλληλα προεδρεύει και στην ΕΕ;
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στο Στρασβούργο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και σίγουρα «άγγιξε» τις καρδιές εκείνων, που έχουν ταυτίσει την Ευρώπη με οράματα και φιλόδοξα σχέδια, ασχέτως αν γνωρίζουν ότι αυτά δεν θα γίνουν απαραίτητα πράξη.
Εχοντας ήδη καταφέρει τον πρώτο του στόχο, να εντάξει δηλαδή την πυρηνική ενέργεια στις θεωρούμενες βιώσιμες και καθαρές, άρα και χρηματοδοτούμενες από κοινοτικά κονδύλια, ο κύριος Μακρόν επικεντρώθηκε στο δεύτερο μεγάλο του στόχο: την ασφάλεια. Η οποία όμως είναι στενά συνδεδεμένη και με τα τεράστια συμφέροντα της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας.
Υποχρέωση της γενιάς του
Χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά για να φτάσει στο «ψητό» και να το διανθίσει με αναφορές της παιδικής του ηλικίας, για να μας θυμίσει ότι στα «αιματοβαμμένα» άλλοτε χώματα της πατρίδας του, «Ευρώπη» σήμαινε πια ειρήνη. Αυτή την υπόσχεση ειρήνης της Ευρώπης, που κράτησε επτά δεκαετίες οφείλει να ανανεώσει τώρα η γενιά του. Πώς θα γίνει αυτό; «Η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί. Οχι από καχυποψία απέναντι σε άλλες δυνάμεις, αλλά για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της σε ένα κόσμο βίας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτό, χρειάζεται όπως είπε μια «νέα εντολή ασφάλειας». Ενόψει της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, ο Μακρόν ζήτησε μια νέα ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας και σταθερότητας. Μια πρόταση για αυτό θα πρέπει να συνταχθεί από τους Ευρωπαίους τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια να μοιραστεί με τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, η πρόταση πρέπει να υποβληθεί στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις.
Ο διάλογος με τη Ρωσία παραμένει ουσιαστικός. «Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Γερμανία ως μέρος του σχήματος της Νορμανδίας», τόνισε ο Μακρόν. Ηταν προφανές ότι σε αυτό τουλάχιστον το σημείο υπάρχει συνεννόηση με το Βερολίνο, αφού ακριβώς το ίδιο είχε σημειώσει στις αρχές της εβδομάδας σε Κίεβο και Μόσχα και η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ. Αντίθετα τα σχέδια για περισσότερη στρατιωτική συνεργασία δεν προκαλούν ενθουσιασμό στο Βερολίνο.
Το απαραβίαστο των συνόρων, η ελεύθερη επιλογή συμμαχιών, η παραίτηση από τη βία – όλα αυτά είναι αρχές στις οποίες συμφώνησαν η Ευρώπη και η Ρωσία πριν από πολλά χρόνια, όπως τόνισε. «Εναπόκειται σε εμάς τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούμε αυτές τις αρχές και τα εγγενή δικαιώματα της κυριαρχίας των κρατών», είπε ο Μακρόν.
Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
Πέραν του ζητήματος της ασφάλειας ο Γάλλος πολιτικός χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση ως τρέχουσες προκλήσεις για την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν πρέπει απλώς να αντιδρά στις κρίσεις, αλλά να ενεργεί με προνοητικότητα και να μην εξαρτά το μέλλον της από τις αποφάσεις άλλων χωρών.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενημέρωσης του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό το τελευταίο προφανώς δεν θα χαροποίησε συντηρητικούς βουλευτές από την Πολωνία ή την Ουγγαρία, αλλά και την πρόσφατα εκλεγείσα πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία είναι δεδηλωμένη αντίπαλος των αμβλώσεων. Για τον Γάλλο πολιτικό τα παραπάνω είναι σημαντικά, για να πειστούν ξανά οι πολίτες για την αξία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ υπογράφηκε το 2000 και είναι νομικά δεσμευτικός από τον Δεκέμβριο του 2009 – αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους σε αυτή τη βάση. Το κείμενο συνοψίζει όλα τα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα εργαστεί σε επίπεδο ΕΕ για μια ποσόστωση γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Η Γαλλία θα λάβει ισχυρά μέτρα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για τη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και θα αναλάβει δράση κατά κάθε μορφής διακρίσεων. Επιπλέον, θα κάνει εκστρατεία για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα παραπάνω.
Οι αντιδράσεις εντός της Ευρωβουλής
Οι υποσχέσεις αυτές ακούγονται ωραίες, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ρόδινη, ούτε στη Γαλλία, ούτε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που για μια ακόμα φορά φαίνεται να λείπει από το στόχαστρο του προέδρου της Γαλλίας είναι ζητήματα, όπως η έξαρση της ακρίβειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, που ταλανίζει εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον για μια διετία. Εκτός αν θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί από τις αγορές και από τον εξαγνισμό της πυρηνικής ενέργειας.
Για αυτό το τελευταίο τον κατηγόρησε και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και επίσης υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Γιανίκ Ζαντό, κάνοντας λόγο για φαύλες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Βέμπερ θέλησε μάλλον να τον πικάρει εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι με την Βαλερί Πεκρές οι Γάλλοι έχουν και μια άλλη σοβαρή εναλλακτική και μάλιστα γυναίκα, αφού ο Πρέδρος πιστεύει τόσο πολύ στις «ποσοστώσεις».
Αλλο Στρασβούργο, άλλο Σαχέλ
Ηταν συνολικά μια ομιλία, που μπορεί να σταθεί μόνο σε ένα πλαίσιο χωρίς αντίλογο. Ενός προέδρου που περιγράφει ένα κόσμο «βίαιο» και ανασφαλή και ζητά περισσότερα όπλα για να μεταδώσει στους πολίτες το συναίσθημα της ασφάλειας και κλειστά σύνορα για να προστατευτεί από εξωτερικούς εχθρούς. Ενός προέδρου που ηθελημένα δε μιλάει για εξαγωγές όπλων σε χώρες του Κόλπου, που αποδεδειγμένα έχουν στηρίξει τζιχαντιστές.
Ενός προέδρου, που κάνει πως δεν γνωρίζει για τα εκατομμύρια εκτοπισμένων από τις χώρες του Σαχέλ, απότοκο και αυτό της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της αποικιακής ιστορίας. Για να μη μιλήσουμε για την αυξανόμενη φτώχεια των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων στην πατρίδα του, όχι μόνο στα γκέτο των μεταναστών, στα οποία φυσικά ποτέ του δεν τόλμησε να πλησιάσει, αλλά ακόμα και σε κωμοπόλεις της γαλλικής επαρχίας, εκεί που πριν μερικά χρόνια ξεσηκώθηκαν τα «κίτρινα γιλέκα».
Διαβάστε ακόμα
Ο «Σούπερ Μάριο» θα κατέβει για Πρόεδρος μόνο στα «σούπερ σίγουρα»
Το τελικό χτύπημα για το Μπόρις Τζόνσον έρχεται από ένα πρώην «κολλητό» του