Μετά τη Σιμόν Βέιλ το 1979 και τη Νικόλ Φονταίν το 1984 μια τρίτη γυναίκα εξελέγη την Τρίτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τη Μαλτέζα Χριστιανοδημοκράτη Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ήταν μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του σώματος και έχει την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είχε ήδη λάβει το χρίσμα πριν από το θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένο να μην διεκδικήσει ξανά τη θέση.
Η συντηρητική πολιτικός ηλικίας 43 χρονών, που εκλέγεται στο ευρωκοινοβούλιο από το 2013, ήταν ήδη προσωρινή πρόεδρος, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ιταλού και είναι η νεότερη ηγέτης του σώματος
Κατάφερε να εκλεγεί ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο με 458 ψήφους.
Η μοίρα μάλιστα το έφερε έτσι ώστε η εκλογή να συμπίπτει με την ημέρα των 43ων γενεθλίων της.
Είναι παντρεμένη με τον Φινλανδό Ούκο Μέτσολα και έχει τέσσερεις γιούς. Το «πατρικό» της όνομα ήταν Τεντέσκο Τρίκκας. Οι απόψεις της είναι μάλλον συντηρητικές, ενώ οι «προγραμματικές της δηλώσεις» δεν έδειξαν να χαρακτηρίζονται από εξαιρετική πρωτοτυπία: «Τα επόμενα δυόμισι χρόνια θα είναι κρίσιμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το πολιτικό μοντέλο που αναπτύξαμε στην Ευρώπη οδήγησε την ήπειρό μας στη δημοκρατία, την ευημερία και την ισότητα. Αλλά αν θέλουμε να ανεβάσουμε την Ευρώπη στα επίπεδα που αξίζει ο λαός μας, τώρα πρέπει να ενωθούμε για να σφυρηλατήσουμε κάτι ακόμα πιο δυνατό – κάτι που παρακινεί ένα πιο σκεπτικιστικό κοινό να πιστέψει ξανά στην Ευρώπη».
Η επιλογή της πάντως αντανακλά τους συσχετισμούς. τόσο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Ευρώπη, που κινείται σε μάλλον πιο συντηρητικές κατευθύνσεις. Αρχικά την θέση προβλεπόταν να καταλάβει στα μισά της θητείας ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος προτίμησε να μείνει στην προεδρία του ΕΛΚ, από το να μεταβεί στην προεδρία της Ευρωβουλής.
Την Τρίτη θα γίνει επίσης και η εκλογή των 14 Αντιπροέδρων, που συγκεντρώνει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμα
Στον Αλεξέι Ναβάλνι της ρωσικής αντιπολίτευσης το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωκοινοβουλίου
Νέοι «τόνοι» στο υπουργείο Οικονομικών της πάντα φιλελεύθερης Ολλανδίας