Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από την έκβαση των συνομιλιών για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς με παράλληλη αποφυλάκιση παλαιστίνιων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ και κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ έχει ρόλο διαπραγματευτή για το θέμα των ομήρων, η Χαμάς έδωσε μια «πρώτη θετική επιβεβαίωση» σε πρόταση ανθρωπιστικής παύσης πυρός στη Γάζα, την οποία έχει εγκρίνει ήδη η ισραηλινή πλευρά.
Πρόκειται για μια νέα πρόταση συμφωνίας, η οποία έχει ως βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο Παρίσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και αξιωματούχων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Κατά τον εκπρόσωπο του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, Μάτζεντ αλ-Ανσάρι, υπάρχει αισιοδοξία, «επειδή και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια προσεχή παύση». Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο δρόμος είναι ακόμη δύσκολος», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να κοινοποιήσουμε καλά νέα για αυτό το θέμα».
Την ίδια ώρα, πηγή της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την πρόταση. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πλαίσιο της πρότασης και η δήλωση του Κατάρ είναι βιαστική και ψευδής» είπε αυτή η πηγή.
Παραλλήλως, ο σύμβουλος για τα Μέσα Ενημέρωσης του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση έλαβε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, αλλά δεν έδωσε απάντηση σε καμία πλευρά. «Λέμε ότι το τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης είναι μηδενικό και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία» είπε ο Τάχερ αλ-Νόνο.
Εντωμεταξύ, στην Αίγυπτο αναμενόταν από χθες, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος έχει τη βάση του στο Κατάρ, προκειμένου να έχει συνομιλίες για την ενδεχόμενη νέα ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες και οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται και η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική.
Όπως ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η Οργάνωση εξετάζει πρόταση που προβλέπει τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη από αυτές θα εφαρμοστεί παύση πυρός με διάρκεια έξι εβδομάδες και θα απελευθερωθούν 200 έως 300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι με αντάλλαγμα 35 έως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Προβλέπεται επίσης η είσοδος στον παλαιστινιακό θύλακα 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, καθημερινά.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Χαμάς ζητεί και θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση την πλήρη κατάπαυση του πυρός, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά επ’ ουδενί για τερματισμό του πολέμου. «Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε νέα συνεννόηση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, όχι όμως ανεξαρτήτως τιμήματος» είπε την περασμένη Τρίτη ο Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται εσωτερική πίεση από τους συγγενείς των ομήρων, αλλά και από την εναντίωση μελών της κυβέρνησής του σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να κριθεί από αυτούς ως «υπερβολικά γενναιόδωρη» προς τους Παλαιστίνιους.
Προς υποστήριξη των προσπαθειών να κλειστεί συμφωνία για την ενδεχόμενη δεύτερη παύση των εχθροπραξιών, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί και πάλι «τις προσεχείς ημέρες» τη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποιες χώρες θα περιλαμβάνονται στη νέα περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
Εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων που γίνονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά την παλαιστινιακή υπόθεση και κατηγορεί το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πρότεινε στον Νετανιάχου τη συγκρότηση «επιτροπής ειρήνης από διάφορες χώρες» για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός των εχθροπραξιών. Η πρόταση έγινε σε απάντηση επιστολής του ισραηλινού πρωθυπουργού (είχε σταλεί στις 11 Ιανουαρίου και η γνησιότητά της επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή πρεσβεία), με την οποία ο Νετανιάχου ζητούσε από τον σοσιαλιστή Γουστάβο Πέτρο να κάνει «ό,τι είναι δυνατό εντός των δυνάμεών του» προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.