Μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ζητά από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη «γενοκτονίας» στο παλαιστινιακό έδαφος, η τύχη των αμάχων στη Γάζα συνέχιζε σήμερα να προκαλεί έντονες ανησυχίες, κυρίως στην πόλη Χαν Γιούνις, όπου επικεντρώνονται πλέον οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, έχουν αναγκάσει χιλιάδες Παλαιστίνιους, εκτοπισμένους ήδη αρκετές φορές, να εγκαταλείψουν και την Χαν Γιούνις. Από τις επιθέσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι δυνατότητες των δύο βασικών τοπικών νοσοκομείων, του Νάσερ και του αλ-Αμάλ, στα οποία επίσης είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν βίαια πλήγματα στο σημείο και η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δέχθηκε νεκρούς και πρόσφερε βοήθεια σε τραυματίες στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Νάσερ, που είναι και το μεγαλύτερο στη Χαν Γιούνις, οι «χειρουργικές δυνατότητες» είναι «σχεδόν ανύπαρκτες» και «τα λίγα μέλη του ιατρικού προσωπικού που έχουν απομείνει έχουν να αντιμετωπίσουν ισχνά αποθέματα ιατρικού υλικού» ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν φύγει. Αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο παραμένουν 350 ασθενείς και 5.000 εκτοπισμένοι» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το νοσοκομείο έχει έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και προμηθειών» και ζήτησε «άμεση κατάπαυση πυρός».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε επιχειρήσεις του με αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και δυνάμεις του πεζικού σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 μαχητές τις τελευταίες 24 ώρες στη Χαν Γιούνις.
Χθες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφερόμενος στην ιστορική απόφαση του ΔΠΔ, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στο διεθνές δίκαιο, αλλά επανέλαβε ότι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.