Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε σήμερα ότι επανέλαβε στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τη θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας «παλαιστινιακής κυριαρχίας», επιμένοντας στην «απαίτησή» του για ασφάλεια.
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη, χθες Παρασκευή, για πρώτη φορά εδώ και περίπου έναν μήνα, καθώς οι διαφορές των κυβερνήσεών τους σχετικά με την επόμενη ημέρα στην Παλαιστίνη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους παραμένουν χαώδεις. Ωστόσο, αμέσως μετά τη συνομιλία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ακόμη πιθανό, ο Νετανιάχου να αποδεχθεί μια κάποια μορφή παλαιστινιακού κράτους.
Από την πλευρά του, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Νετανιάχου επανέλαβε στον Μπάιντεν τη θέση του πως «μόλις εξοντωθεί η Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο παλαιστινιακός θύλακας δεν θα συνιστά πλέον απειλή για το Ισραήλ. Μια απαίτηση που αντικρούει στο αίτημα για παλαιστινιακή κυριαρχία».
Σημειώνεται ότι, χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν «συνεχίζει να πιστεύει στην προοπτική και την πιθανότητα» ενός παλαιστινιακού κράτος, αν και «αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά, για να φθάσουμε εκεί».
Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «το Ισραήλ πρέπει να έχει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο των εδαφών που βρίσκονται δυτικά του Ιορδάνη», δηλαδή σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους τη Γάζα, τη Δυρική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση, που έρχεται σε αντίφαση με την ιδέα της παλαιστινιακής κυριαρχίας».
Να επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε ο Μπορέλ
Στο θέμα της επόμενης ημέρας στην Παλαιστίνη και ειδικότερα της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους αναφέρθηκε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να «επιβάλει» αυτή τη λύση, αν είναι απαραίτητο. Μιλώντας σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά με τη γενιά».
Οι δηλώσεις Μπορέλ έγιναν ένα εικοσιτετράωρο αφότου ο Νετανιάχου είχε ουσιαστικά απορρίψει την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ερωτηθείς για τη λύση των δύο κρατών, που υποστηρίζει ότι επιδιώκει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει “όχι”, όταν είναι αναγκαίο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση «μόνοι τους» και κάλεσε «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη και αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ. Στην ίδια ομιλία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατηγόρησε μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας ότι χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει πάντως αυτήν την κατηγορία επανειλημμένως.