Ο Χου Γιου-ιχ, προεδρικός υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊβάν, του Κουμιντάνγκ, και ευνοούμενος του Πεκίνου, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις εκλογές και συνεχάρη τον αντίπαλό του Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως ο Λάι Τσινγκ-τε, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για την προεδρία, είναι ο πρώτος που έφθασε τα πέντε εκατομμύρια ψήφους και βαδίζει προς τη νίκη.
Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, είχε αποδοκιμαστεί από το Πεκίνο, το οποίο τον χαρακτήριζε «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Τις πρώτες βραδινές ώρες (τοπική ώρα), ο Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), συγκέντρωνε το 41,6% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 60% των εκλογικών τμημάτων. Την ίδια ώρα, ο κύριος αντίπαλός του, ο Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, συγκέντρωνε το 33,2% των ψήφων.
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν σήμερα στις 16:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) στην Ταϊβάν και αμέσως άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία γίνεται με το χέρι. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται απόψε, με παραδοχή της ήττας από τους νικημένους και ομιλία από τον νικητή των εκλογών.
Εκατομμύρια Ταϊβανέζοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου για τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες το Πεκίνο περιέγραψε ως μια επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη.
Κατά την προεκλογική περίοδο, η Κίνα κατήγγειλε επανειλημμένως τον Λάι Τσινγκ-τε ως επικίνδυνο αυτονομιστή, απορρίπτοντας τα επανειλημμένα αιτήματά του για συνομιλίες. Ο Λάι Τσινγκ-τε δηλώνει ότι δεσμεύεται για την διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και την ενίσχυση της άμυνας της νήσου.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε το πρωί ότι εντόπισε και πάλι κινεζικά αερόστατα να διασχίζουν το στενό, ένα από τα οποία πέταξε και πάνω από την Ταϊβάν. Το υπουργείο κατήγγειλε το κύμα αερόστατων που αναφέρθηκαν πάνω από τα στενά τον περασμένο μήνα ως ψυχολογικό πόλεμο και απειλή στην ασφάλεια της αεροπορίας.
Εδώ και χρόνια, η Κίνα κλιμακώνει τις διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις προς την Ταϊβάν, καθώς επιδιώκει την επανένωση της νήσου με την υπόλοιπη επικράτειά της. Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας “ειρηνικής” επανένωσης, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία, εάν χρειαστεί.