Τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Γάζα. «Πυρά» όμως εκτοξεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη και σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Ισραήλ. Μάλιστα μόνο “αδέσποτα” δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς εκτοξεύτηκαν από πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα και είχαν ξεκάθαρο στόχο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, στη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου καταφέρθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον του αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου, του στρατηγού Χερτσί Χαλεβί. Αιτία ήταν η ανακοίνωση του στρατηγού ότι θα συστήσει επιτροπή που θα διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα του στρατού που επέτρεψαν να γίνει η αιφνιδιαστική, και χωρίς προηγούμενο, επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για να εξεταστεί το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του στρατηγού Χαλεβί, επικράτησε «απόλυτη αναρχία». Υπουργοί λογόφεραν με αξιωματικούς του στρατού, κάποιοι από τους οποίους αποχώρησαν εξοργισμένοι, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.
Τελικά, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέκοψε τη συνεδρίαση, στην οποία υποτίθεται πως θα εξεταζόταν το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς αξιωματικοί αποχώρησαν εξοργισμένοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Τελικά ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.
Ο στρατηγός Χαλεβί δέχθηκε σφοδρές φραστικές επιθέσεις επί προσωπικού, τόσο για την απόφασή του να ξεκινήσει έρευνα στον στρατό, ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, όσο και για την επιλογή να ηγηθεί της έρευνας, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος είχε το 2005 την επίβλεψη της απόσυρσης του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο στρατός τάσσεται υπέρ της έρευνας που θα έχει στόχο να διερευνηθούν τα λάθη που κατέστησαν δυνατή την επίθεση της Χαμάς, όπως ο εκπρόσωπός του, Ντανιέλ Χαγκαρί, χθες Παρασκευή, τονίζοντας ότι αυτή σχεδιάζεται και ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έρευνα θα είναι εσωτερική, ότι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις και πρώην αξιωματούχοι και ότι το πόρισμά της θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Την απόφαση του στρατηγού Χαλεβί για τη σύσταση επιτροπής έρευνας υπερασπίστηκε και ο Μπένι Γκαντς, το κόμμα του οποίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα ερχόταν πρώτο αν διεξάγονταν τώρα εκλογές. Μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο ίδιος, ο Μπένι Γκαντς φέρεται να κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για αυτήν την «επίθεση με πολιτικά κίνητρα». Ο ίδιος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φέρεται επίσης ότι είπε πως δεν έχει ξαναδεί ποτέ τέτοιες συμπεριφορές σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Το κόμμα του Νετανιάχου πάντως, το Λικούντ απέρριψε την κριτική του.
Πολιτική χροιά στην επίθεση κατά του στρατηγού Χαλεβί δίνει και η εφημερίδα Times of Israel, εικάζοντας ότι η έρευνα στον στρατό «θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση την κυβέρνηση να ερευνήσει τα δικά της λάθη σε αυτή την υπόθεση». Εκτιμά μάλιστα, ότι αυτό «μπορεί να ήταν ανάμεσα στα ελατήρια των επιθέσεων των υπουργών». Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου είναι κατά της διενέργειας της έρευνας όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα. Έχει να αντιμετωπίσει, άλλωστε, τρεις δίκες για ισάριθμες υποθέσεις διαφθοράς και οι επικριτές του εκτιμούν πως πρόθεσή του είναι ο πόλεμος να τραβήξει σε μάκρος, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.