Σε ανοιχτή επαφή με τον Πολωνό πρόεδρο παραμένει ο γενικός γραμματέας μετά τις πληροφορίες ότι πιθανότατα, στη διάρκεια του νέου κύματος των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε στον πολωνικό εναέριο χώρο.
Το περιστατικό συνέβη το πρωί, όταν ήταν σε εξέλιξη η ρωσική επίθεση, και αρχικά έγινε λόγος για άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, από την κατεύθυνση των συνόρων με την Ουκρανία. Λίγη ώρα αργότερα, Πολωνός στρατηγός ανέφερε, ότι όλα δείχνουν πως το ιπτάμενο αντικείμενο ήταν πιθανότατα ρωσικός πύραυλος, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία, δήλωσε Πολωνός στρατηγός.
Ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός, Ντόναλτν Τουσκ, συναντήθηκε, το μεσημέρι με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Πολωνίας και συζήτησε για το συμβάν. Αργά το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, για το ίδιο θέμα. «Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τον πολύτιμο σύμμαχό μας, παρακολουθεί την κατάσταση και θα παραμείνουμε σε επαφή καθώς γίνεται διασταύρωση των γεγονότων. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνομιλία.
Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ίχνατ, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αναφορά. Θύμισε, ωστόσο, ότι παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν στην Πολωνία και στη Ρουμανία, κατά τη διάρκεια προηγούμενων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων. Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση του Λονδίνου, το οποίο ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ουκρανία περίπου 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους. Παραλλήλως η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους συμμάχους να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Κίεβο.
Ο Πούτιν «δοκιμάζει την άμυνα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα της Δύσης» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η αποστολή των βρετανικών πυραύλων αποτελεί «αδιάψευστο μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απολύτως δεσμευμένο να υποστηρίξει την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική βαρβαρότητα».
Το νέο κύμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, από τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120, εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και έχει ήδη να εκδηλώνεται κόπωση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ ψάχνει τρόπους να συνεχίσει την αποστολή οικονομικών ενισχύσεων, μετά το μπλόκο του Όρμπαν, ο οποίος ετοιμάζεται ωστόσο για ένα ταξίδι στο Κίεβο, ενώ στην Ουάσιγκτον το σχέδιο του Μπάιντεν για έκτακτη οικονομική ενίσχυση κόλλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το μπλόκο των Ρεπουμπλικάνων.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να αναλάβει «επείγουσα δράση», προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. «Το νέο έτος δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να στέλνουμε τα τόσο αναγκαία όπλα και συστήματα αεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον λαό της» επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν. Χαρακτήρισε μάλιστα τις σημερινές επιθέσεις ως μία «θλιβερή υπενθύμιση ότι ο στόχος του Πούτιν παραμένει αμετάβλητος».
Σε ό,τι αφορά το σημερινό συμβάν, ο επιχειρησιακός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας, στρατηγός Μασιέι Κλιστς, εκτίμησε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο πιθανότατα εγκατέλειψε τον πολωνικό εναέριο χώρο, αφού παρέμεινε σε αυτόν λιγότερο από τρία λεπτά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο, πιθανότατα, ρωσικός πύραυλος ήταν υπό παρακολούθηση για το χρονικό διάστημα που υπερίπτατο πολωνικού εδάφους και ότι δεν έγινε απόπειρα αναχαίτησης. «Προς το παρόν το σενάριο που προτείνω είναι ότι ο πύραυλος εγκατέλειψε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας» είπε, καθώς οι έρευνες δεν έδειξαν ότι υπήρξε πλήγμα.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2022 ένας ανεξέλεγκτος ουκρανικός πύραυλος είχε πλήξει το χωριό Πρζεβόντοου στη νότια Πολωνία, γεγονός που είχε προκαλέσει φόβους για επέκταση του πολέμου εκτός των ουκρανικών συνόρων, καθώς το Κίεβο υποστήριζε ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός. Αναστάτωση είχε προκληθεί όμως και τον περασμένο Απρίλιο, όταν εντοπίστηκε στρατιωτικό αντικείμενο σε δάσος κοντά στη βόρεια πόλη Μπίνγκοστς, το οποίο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.