Φωτιά έχει πάρει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία και δεξαμενόπλοια ισραηλινών συμφερόντων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με την εξαγγελία δημιουργίας ναυτικής δύναμης εναντίων των σιιτών ανταρτών, δείχνοντας παραλλήλως το Ιράν ως υποκινητή και στυλοβάτη της δράσης τους.
Σήμερα Σάββατο, ένας διοικητής των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν δήλωσε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί να κλείσει αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να διαπράττουν «εγκλήματα» στη Γάζα, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό. «Θα πρέπει σύντομα να περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου (του Στενού) του Γιβραλτάρ, αλλά και άλλων θαλάσσιων διόδων» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον συντονιστή διοικητή των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ταξίαρχο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί.
Αργά χθες το βράδυ και με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι το Ιράν έχει «βαθιά εμπλοκή» στον σχεδιασμό των πρόσφατων επιθέσεων. Σύμφωνα με την Άντριεν Γουάτσον, οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη, σχετικά με τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε οι Χούθι να βάλουν κάποια από αυτά στο στόχαστρό τους. Στην ανακοίνωσή της υπογράμμιζε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει ότι το Ιράν προσπαθεί να αποτρέψει αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά των Χούθι».
Η Τεχεράνη υποστηρίζει σθεναρά τη Χαμάς στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, ενώ παραλλήλως κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συντάσσονται και στηρίζουν με το Τελ Αβίβ σε αυτό που το Ιράν αποκαλεί «εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα». Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το κίνημα των Χούθι, αν και παραδέχεται την πολιτική στήριξη προς αυτούς, αρνείται, επισήμως τουλάχιστον ότι τους παρέχει και στρατιωτική βοήθεια. Σήμερα το Ιράν απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αλί Μπαγερί, να δηλώνει στο πρακτορείο Mehr ότι η «αντίσταση» (έτσι αποκαλεί η Τεχεράνη τη Χαμάς, τη Χεζμπολά και τους Χούθι) «διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες». Όπως αναφέρει το Πρακτορείο η δήλωση έγινε με αφορμή «τους ισχυρισμούς των Δυτικών» ότι η Τεχεράνη «ενημέρωνε» τους Χούθι για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.
Εντωμεταξύ, άλλο ένα δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ έπλεε στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ινδίας. Σύμφωνα με την βρετανική εταιρία ναυτιλιακών ασφαλειών Ambrey από το πλήγμα προκλήθηκε φωτιά στο υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων, η οποία αντιμετωπίστηκε χωρίς τραυματισμούς και είχε ως αποτέλεσμα μόνο μερική δομική καταστροφή. Κατά την ίδια εταιρεία το συμβάν έγινε σε απόσταση 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βεραβάλ της Ινδίας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων, οι οποίες έχουν πυκνώσει μετά τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη δημιουργία ενός διεθνούς ναυτικού συνασπισμού. Στόχος του είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και ήδη η Ουάσιγκτον διεξάγει συνομιλίες με τους συμμάχους της για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν στις επιθέσεις των Χούθι.
Στον συνασπισμό αυτόν και στην επιχείρηση κατά των Χούθι που φέρει την ονομασία “Επιχείρηση Φύλακας της Ευημερίας” (Operation Prosperity Guardian) μετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με μία φρεγάτα. Διαφοροποιείται πάντως για άλλη μία φορά η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αν και δηλώνει ότι η Μαδρίτη δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αρνείται, για την ώρα, να μετέχει μονομερώς και προτιμά τη θέση της «μέγιστης σύνεσης», όπως ανέφερε την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία.