Εντείνονται οι εσωτερικές πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν, κατά λάθος, τρεις ομήρους και μάλιστα ενώ κρατούσαν λευκή σημαία και αυτοσχέδια πλακάτ με μηνύματα στα εβραϊκά.
Την Κυριακή, στην κηδεία ενός εκ των τριών, ο αδελφός θύματος κατηγόρησε ευθέως τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, ότι τον «δολοφόνησε». Οι κραυγές οργής για τον 26χρονο Αλόν, κατά την κηδεία του στο κιμπούτς Σεφαΐμ, βόρεια του Τελ Αβίβ δεν είναι, ωστόσο, οι μοναδικές. Έρχονται να προστεθούν στις απαιτήσεις συγγενών ομήρων, και όχι μόνο, που ζητούν εδώ και εβδομάδες τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Τσαχάλ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, οι οποίες, όπως ανέφερε, πως τραβήχτηκαν στον τόπο της τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτές διακρίνονται, μεταξύ άλλων, μηνύματα όπως «SOS», «Βοήθεια», «Τρεις όμηροι», γραμμένα στα εβραϊκά πάνω σε λευκό χαρτί. Όπως διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός τα μηνύματα είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε το Σάββατο πως «ράγισε η καρδιά του», αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, που ανέβασε στους 22 τους νεκρούς ομήρους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θέλει να «διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση» στη Γάζα, παρότι η Χαμάς θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία την κατάπαυση του πυρός. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η «στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για την επιστροφή των ομήρων και για να εξασφαλιστεί η νίκη επί των εχθρών», ωστόσο επιβεβαίωσε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες στο Κατάρ για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση και άλλων ομήρων.
Οι δηλώσεις του Νετανιάχου δεν έκαμψαν τις αντιδράσεις και την οργή πολλών Ισραηλινών και ο στρατός δεν έχει σταματήσει, από την ανακοίνωση του τραγικού συμβάντος, να εκδίδει ανακοινώσεις, διαβεβαιώνοντας πως άντλησε «διδάγματα». Ο στρατός εξέφρασε τη λύπη του, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν «μεγάλη πίεση» και πέφτουν «συχνά σε ενέδρες». Παραδέχθηκε, ωστόσο, «παραβίαση των κανόνων εμπλοκής», προσθέτοντας ότι διενεργείται έρευνα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι πιέσεις των οικογενειών των ομήρων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων συνεχίζονται, όπως και οι συγκεντρώσεις για τη στήριξη αυτού του αιτήματος. Το Σάββατο, εκατοντάδες Ισραηλίτες έκαναν πορεία στο Τελ Αβίβ και κατασκήνωσαν μπροστά στο υπουργείο Άμυνας, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι. Ανάλογη συγκέντρωση είχε γίνει και την Παρασκευή.
Οι συγγενείς των ομήρων και οι αλληλέγγυοι προς αυτούς απαιτούν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των ομήρων. Παραλλήλως, αν και δεν τάσσονται όλοι κατά της κυβέρνησης, επικρίνουν το Πολεμικό Συμβούλιο για τη θέση του ότι «η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη» για την απελευθέρωση των περίπου 129 ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.
Την Κυριακή πάντως, δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση είναι ανοιχτές σε μια ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης ομήρων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πως αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Οι πιέσεις δε προς τον Νετανιάχου, διεθνείς και εσωτερικές, ενισχύουν μια τέτοια προοπτική.