Αναπόσπαστο τμήμα της πορείας προς την Ενεργειακή Μετάβαση, που αποτυπώνει τη φιλοδοξία των προοδευμένων εθνών –κυρίως- της Ευρώπης για ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς εκπομπές άνθρακα και αποσκοπεί στην ανάσχεση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι και οι πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση, πιο γνωστές ως κριτήρια ESG. Οι πιέσεις από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και διεθνείς φορείς, για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, καθιστούν αυτά τα πρότυπα ιδιαιτέρως σημαντικά. Στην χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΥ, οι ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας με τη διαφορά ότι οι πρωτοβουλίες τους είναι κατά κανόνα αποσπασματικές. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν θετική χρηματοοικονομική επίδραση από τις επενδύσεις ESG, με το 92% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, να δηλώνουν ότι προτίθενται να αυξήσουν τις επενδύσεις με στόχο την υλοποίηση των στρατηγικών ESG της επιχείρησής τους, κατά το επόμενο έτος.
Κι ενώ υποθέτει κανείς ότι το εγχείρημα βαίνει καλώς, στοιχεία της Morningstar, εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός για τα πρότυπα ESG δίνει τη θέση του στην επιφύλαξη, υπό το φως της αύξησης των επιτοκίων, των χαμηλών αποδόσεων, της πτώσης της αξίας των μετοχών εταιρειών ΑΠΕ, της επιβολής αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων αλλά και παντοειδών πολιτικών αντιδράσεων.
Μόνο το περασμένο έτος, οι επενδυτές απέσυραν συνολικά 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφηκαν εκροές ρεκόρ από τα αμοιβαία κεφάλαια που εκδίδουν εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το γ’ τρίμηνο του 2023, καθώς οι μετοχές των κατασκευαστών και προμηθευτών αιολικών και ηλιακών συστημάτων κατέρρευσαν εν μέσω της αύξησης του κόστους, των υψηλότερων επιτοκίων και των προκλήσεων στην διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού.
Σημειώνουμε ότι αυτές οι εκροές -ρεκόρ στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αντιστάθμισαν μόνο εν μέρει τις καθαρές εισροές ύψους 3,36 δισ. δολαρίων για το α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Όμως, δεν είναι μόνο η πρόσφατη απομείωση της αξίας των μετοχών εταιρειών ΑΠΕ που κρατά τους επενδυτές μακριά από τις βιώσιμες επενδύσεις. Τα υψηλά επιτόκια και οι πολιτικές για τον τομέα έχουν επίσης παίξει ρόλο στις αποφάσεις των επενδυτών, υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου και αναλυτές.
Μόνο το γ’ τρίμηνο του 2023, οι επενδυτές απέσυραν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια, σε συνέχεια της τάσης καθαρών αποσύρσεων που ξεκίνησε το δ’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαταραχής, ανεξαρτήτως των αιτιών, ήταν ο όγκος των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 298,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο τέλος του γ’ τριμήνου του έτους που διανύουμε, ήτοι, λιγότερα σε ποσοστό 17% από το υψηλό ρεκόρ των 358,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2021, αλλά και αυξημένα κατά 10% από το πρόσφατο χαμηλό των 272,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο γ’ τρίμηνο του 2022.
Ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, την εικόνα της αγοράς επηρεάζει η αμφισβήτηση από τις Πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία του νόμου Μπάιντεν που επιτρέπει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια ESG στις επενδυτικές αποφάσεις τους για τις αποταμιεύσεις των αμερικανών εργαζομένων, αντιστρέφοντας τη πολιτική της προηγούμνης κυβέρνησης της χώρας.
Η παραπάνω εξέλιξη θεωρήθηκε ως τεράστια επιτυχία για τους διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού που προσφέρουν αμοιβαία κεφάλαια ESG, καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταργούταν η απαγόρευση που είχε επιβάλει σχετικά, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι ο νόμος μπορεί να έχει επιδράσεις αρνητικά στη δημοφιλία των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων. “Διαπιστώσαμε ότι η ζήτηση για επενδύσεις ESG, από τους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εργάζονται με τους συμμετέχοντες σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, ήταν πιο περιορισμένη από ό,τι περιμέναμε”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τμήματος marketing της Pacific Financial, στην The Wall Street Journal.
Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του λεγόμενου πράσινου ξεπλύματος, δηλαδή της επισήμανσης αμοιβαίων κεφαλαίων ως βιώσιμων.
πηγή: energia.gr