Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις λίστες των ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα και των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν. Όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα, οι Καταριανοί μεσολαβητές συνεργάζονται με τις δύο πλευρές για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν καθυστερήσεις, όπως εκείνες που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.
Την ίδια ώρα, ενόψει και της λήξης της παύσης πυρός στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, έχει ανοίξει ο διάλογος για μια παράταση της συμφωνίας. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η Χαμάς διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της παύσης πυρός πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι». Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».
Η συμφωνία, που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και προέβλεπε τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.
Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, αφού η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.
Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της παύσης πυρός με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.
Υπέρ της παράτασης της συμφωνίας έχουν ταχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ρήτρα που προέβλεπε την παράταση είναι μεν «ευλογία», πρόσθεσε ωστόσο ότι, όπως έχει πει «μετά τη συμφωνία θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας: να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πια αυτή που ήταν».
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως «τη νίκη» διαμήνυσε ο Νετανιάχου από τη Γάζα, την οποία επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει στρατιώτες, για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακο, το 2005.