Στη Λάρνακα προσγειώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αυτήν την ώρα πραγματοποιεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη, “μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας”.
Ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα, την ντε φάκτο παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ.
Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας, αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Μίλησε επίσης για «γενοκτονία» που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, αναφερόμενος στους διαρκείς βομβαρδισμούς, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών στον παλαιστινιακό θύλακα. Εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν και για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε μάλιστα ότι «μια αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι ρόλο εγγυητή για τη Γάζα επιζητά και ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου χθες σε αυτήν την πρόταση. Μετά την συνάντησή του με τον Αμπάς, η οποία δεν είχε γνωστοποιηθεί για λόγους ασφαλείας, και την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Γάζα. Χθες, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, στο Αμάν της Ιορδανίας, ο Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις τους για εκεχειρία, έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις. Ο Μπλίνκεν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί εκτός Γάζας και ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι ο στόχος του Ισραήλ.