Ανησυχία προκαλεί σε πολλές δυτικές κυβερνήσεις η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς εποίκους. Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη βρισκόταν ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ωστόσο έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 170 επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, κάποιες από τις οποίες ήταν αιματηρές. Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων, ενώ παλιότερα οι αψιμαχίες περιορίζονταν στην ρίψη πετρών, τώρα φαίνεται ότι οι νεαροί Ισραηλινοί έποικοι «έχουν όλοι αυτόματα όπλα». Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, ενώ παλιότερα οι έποικοι πυροβολούσαν για να τρομάξουν ή να τραυματίσουν τους χωρικούς στη διάρκεια αντιπαραθέσεων, τώρα, ολοένα και συχνότερα, τα περιστατικά αυτά καταλήγουν με νεκρούς.
Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει ποιος σκότωσε τα μέλη της οικογένειας Ουάντι, στις 12 Οκτωβρίου, στο χωριό Κούσρα, ένα γεγονός που πυροδότησε ένταση, καθώς σημειώθηκε, όταν έποικοι και στρατιώτες σταμάτησαν πομπή που συνόδευε τις σορούς άλλων τριών Παλαιστινίων που είχαν σκοτωθεί την προηγουμένη από εποίκους. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που ερεύνησαν το συμβάν δήλωσαν ότι οι μοιραίοι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν από εποίκους και όχι από στρατιώτες. Το ίδιο υποστηρίζουν και τρεις αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, η Σίρα Λίμπμαν, επικεφαλής του Συμβουλίου Γέσα, της οργάνωσης των δημοτικών συμβουλίων των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, υποστηρίζει από την πλευρά της ότι οι έποικοι δεν εμπλέκονται στους φόνους και δεν στοχοθετούν Παλαιστίνιους. Η Λίμπμαν δεν αρνήθηκε πάντως ότι «τοπικές ομάδες ασφαλείας» είναι εξοπλισμένες για να προστατεύουν τις εβραϊκές κοινότητες.
Δόθηκαν όπλα;
Σημειώνεται, ότι ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που ζει σε εβραϊκό οικισμό, δήλωσε ότι, μετά την επίθεση της Χαμάς, ζήτησε να αγοραστούν 10.000 τουφέκια, προκειμένου να οπλιστούν οι έποικοι. Το γραφείο του Μπεν- Γκβιρ δεν απάντησε σε ερώτηση του Reuters, αν τα όπλα έχουν διανεμηθεί ήδη στη Δυτική Όχθη. Σε ανάρτησή του πάντως στην πλατφόρμα X, στις 11 Οκτωβρίου, είχε επισημάνει ότι 900 επιθετικά τουφέκια είχαν δοθεί ήδη σε Ισραηλινούς στις περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, κοντά στον Λίβανο, και ότι χιλιάδες άλλα θα διανέμονταν σύντομα.
Όπως αναφέρει το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν φέτος από επιθέσεις εποίκων, με τουλάχιστον επτά από αυτές να έχουν σημειωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία όχι μόνον στους Παλαιστίνιους κατοίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αλλά και σε Ισραηλινούς ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, καθώς και σε πολλές δυτικές κυβερνήσεις.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ η ΕΕ επισήμανε την Τρίτη ότι «η τρομοκρατία των εποίκων» κινδυνεύει να προκαλέσει «επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση». Η Ουάσιγκτον επανήλθε στο θέμα, αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν τις βιαιότητες που διαπράττουν Ισραηλινοί έποικοι σε βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως «απίστευτα αποσταθεροποιητικές».
«Τους στείλαμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει να σταματήσει και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» ανέφερε ο Μάθιου Μίλερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόψει και της επίσκεψης Μπλίνκερ στο Ισραήλ, στην ατζέντα της οποίας η προστασία των αμάχων βρίσκεται σε υψηλή θέση.