Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία «απέτυχε» και το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, καθώς οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.
Παραλλήλως, σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι έγινε «μεγάλη μάχη», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υποστήριξη στην Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν βλέπει το λόγο η Ουγγαρία να στείλει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει τον Δεκέμβριο για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού της πλαισίου, της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ήδη επιβαρύνεται από τις έκτακτες δαπάνες της πανδημίας και την ενίσχυση της Ουκρανίας μετά την ρωσική εισβολή. Η Κομισιόν πρότεινε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερο στα κοινά ταμεία για να παρασχεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία και να δαπανηθούν άλλα 15 δισεκατομμύρια στην μετανάστευση, ενώ μια άλλη πρόταση προβλέπει τη χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Κρίναμε ότι αυτή η πρόταση δεν είχε τύχει κατάλληλης επεξεργασίας και δεν ήταν κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, οπότε την απορρίψαμε» τόνισε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι «ήταν μεγάλη μάχη, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ουκρανίας». Σημείωσε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η στρατηγική των Βρυξελλών να στείλουν χρήματα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να συνδράμουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας απέτυχε.
«Σήμερα όλοι το ξέρουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν δυνατά, ότι αυτή η στρατηγική απέτυχε. Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει, οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι χρειάζονται ένα εναλλακτικό σχέδιο και ένας υπολογισμός του κόστους του. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι χρειάζεται αλλαγή εξουσίας στις Βρυξέλλες με τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος.
Εκτός από τον Όρμπαν, ο οποίος επικρίθηκε από ομολόγους του για τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Κίνα, αυτόν τον μήνα, κατά της χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία τάχθηκε και ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Μάλιστα ο Φίτσο επικαλέστηκε και το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία, αιτιολογώντας τις δικές του επιφυλάξεις για την περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη στο Κίεβο.
Άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ωστόσο επισήμαναν απεναντίας ότι το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ που προτάθηκε να προσφέρει στην Ουκρανία δεν αρκεί—τη θέση εξέφρασε κυρίως ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας επέμεινε ότι οι κοινές δαπάνες της ΕΕ πρέπει πέρα από τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία να προωθήσουν τη μεγέθυνση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης του Κιέβου, όμως ταυτόχρονα απαίτησε η Επιτροπή να αξιοποιήσει με πιο επαρκή τρόπο κονδύλια που υπάρχουν ήδη. «Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι σήμερα είναι απαράδεκτο για εμάς. Ζητούμε από την Κομισιόν και άλλους θεσμούς να μελετήσουν διαθέσιμα κεφάλαιά τους που δεν αξιοποιούνται πλήρως, αντί να ζητούν από κράτη μέλη μεγαλύτερες συνεισφορές».
Η Ουγγαρία δεν θα πρέπει να εμποδίσει την λήψη απόφασης από την ΕΕ για νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τα δικά της παγωμένα κονδύλια της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου, πως ορισμένες νέες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με νέες συνεισφορές και άλλες με την αντιμετάθεση αναξιοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων.