«Ισοπαλία» επικρατεί συνολικά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων, όπως είχε καταγράψει η τελευταία σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Οι διαφορές ωστόσο είναι μεγάλες από χώρα σε χώρα, με το βάρος στο «ΟΧΙ» να κυριαρχεί στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της ΕΕ, την Γερμανία, όπου ποσοστό 69% είναι κατά της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι και στη Γαλλία, όπου το 70% περίπου της ενέργειας παράγεται σε ατομικά εργοστάσια το ποσοστό απόρριψης είναι αρκετά υψηλό με 45%.
Το νούμερο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς ότι αυτή την περίοδο η γαλλική κυβέρνηση, με προσωπική «στράτευση» του Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει την κατάταξη της πυρηνικής ενέργειας στις «φιλικές προς το περιβάλλον» τεχνολογίες.
Το θέμα αυτό έχει ξεσηκώσει αρκετές αντιδράσεις, τόσο από κάποιες χώρες, όσο και από πολιτικές δυνάμεις, με τους Ευρωπαίους Πράσινους να δηλώνουν προ ημερών ότι μελετούν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κομισιόν για την σχετική της πρόταση. Κάτι ανάλογο είχε υπονοήσει και η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Λεονόρε Γκεβέσλερ, με τους ειδικούς στο ευρωπαϊκό Δίκαιο να αμφισβητούν πάντως το κατά πόσο μια τέτοια προσφυγή θα μπορούσε να δικαιωθεί.
Συνολικά στην Ευρώπη και με ένα δείγμα περίπου 27.000 ερωτηθέντων τα ποσοστά αποδοχής και απόρριψης ήταν ακριβώς τα ίδια, με 46% ενώ ένα 3% δεν είχε άποψη και ένα 5% δεν απάντησε.
Συντριπτικά θετικές είναι οι γνώμες για την ηλιακή (92%) και την αιολική ενέργεια (87%). Στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικής γνώμης μετά την Γερμανία και την Αυστρία (66%) συγκαταλέγονταν και η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Διχασμένοι είναι οι πολίτες σε Βέλγιο, Δανία, Ισπανία και Πορτογαλία, όπου δεν υπερτερεί το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.
Μεγάλα ποσοστά υπστήριξης καταγράφηκαν εκεί όπου ήδη χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια. Τσεχία με 79%, Βουλγαρία με 69%, Πολωνία με 60%, όπως και στη Φινλανδία όπου πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί ένας νέος πυρηνικός αντιδραστήρας. Η έρευνα κατέγραψε επίσης ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά αποδοχής μεταξύ των ανδρών που ερωτήθηκαν σε σχέση με τις γυναίκες.
Διαβάστε ακόμα
Ο «πόλεμος» για τα πυρηνικά στην Ε.Ε. και ο συμβιβασμός Γάλλων και Γερμανών
Καζακστάν: Έκρηξη και πυροβολισμοί κοντά στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι
Μια φιλοπαλαιστινιακή ανάρτηση της Εμμα Γουότσον εξόργισε το Ισραήλ