Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Μάλτα, στο πλαίσιο της Med9, ζήτησαν να υπάρξει μια «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, παρότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ανέβασε τους τόνους, εκφράζοντας νέες επιφυλάξεις για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα μιας σημαντικής αύξησης των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απέναντι στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης των μεταναστών, αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες της Med9, στην οποία μετέχουν η Κροατία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.
«Το ζήτημα θα πρέπει εν κατακλείδι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του με φερέγγυες και σφαιρικές συνεργασίες με τους εταίρους μας της νότιας Μεσογείου» ανέφερε, συνοψίζοντας, ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων διατύπωσαν ένα παρόμοιο μήνυμα, με πρώτη την πρωθυπουργό της Ιταλίας, η οποία δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξουν δομικές λύσεις, όλος ο κόσμος θα παρασυρθεί από αυτό το πρόβλημα». Η Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε παραλλήλως την «τύφλωση» εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση εφαρμόζοντας εθνικές πολιτικές.
Για «έκτακτη κατάσταση» που απαιτεί «σαφέστατα, μια ευρωπαϊκή, κοινή απάντηση και μας οδηγεί όλους να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ιταλία» μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας, και πάλι, την απρόσμενη αλλά εντεινόμενη προσέγγιση του Παρισιού με τη Ρώμη. Ο Μακρόν και η Μελόνι συναντήθηκαν την Τρίτη στη Ρώμη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Στο περιθώριο της Med9 οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν την εφαρμογή ενός «σχεδίου δέκα σημείων» το οποίο είχε παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να στηριχθεί η Ιταλία για να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση.