Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, η οποία επικύρωσε την Πέμπτη την στρατιωτική επιλογή προκειμένου να τερματιστεί το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Οι Αφρικανοί ηγέτες διαβεβαίωσαν, ωστόσο, παραλλήλως, ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
Το Παρίσι στηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Γαλλία υποστήριζε εξαρχής ότι η στρατιωτική επιλογή όφειλε να είναι στο τραπέζι από την 26η Ιουλίου και πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη CEDEAO. Διαθέτει ήδη, άλλωστε, περίπου 1.500 στρατιωτικούς στη Νιαμέι, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του αντιτζιχαντιστικού αγώνα.
Ο Μακρόν, ο οποίος κάνει διακοπές στο φρούριο Μπρεγκανσόν στη νότια Γαλλία, συζήτησε για τη σύνοδο των δυτικοαφρικανών ηγετών με υπουργούς και συμβούλους του, καθώς και με τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέι. Σύμφωνα με πηγές του Ελιζέ συνεχίζει τις συζητήσεις για τις εξελίξεις με τους «εταίρους» της Γαλλίας, τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δράση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO-ECOWAS) σε ό,τι αφορά τον Νίγηρα. Ωστόσο, δεν εγκρίνουν ρητώς την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης, που αποφασίστηκε στη χθεσινή συνοδό της στην Αμπούτζα.
Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε επανειλημμένα, τις τελευταίες ημέρες, ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος πρέπει να είναι η ύστατη προσφυγή και ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης της κρίσης παραμένει η διπλωματία. Εξέφρασε παραλλήλως την ανησυχία του για την υγεία του ανατραπέντα προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται μαζί με την σύζυγο και τον γιο του.