Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αλλάξει χρόνο κάτω από τη σκιά της παραλλαγής Ομικρον, που ανησυχεί πολίτες και κυβερνήσεις και επιβάλει παντού τους δικούς της κανόνες εορτασμού…
Στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι μετά από έντονη πολιτική αντιπαράθεση αποφάσισε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Με τα νέα αυτά μέτρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 10 Ιανουαρίου, επεκτείνεται σημαντικά η χρήση του αποκαλούμενου «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου». Η χρήση του θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα μετρό, τραίνα καθώς και αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Στα εστιατόρια και στα καφέ, όποιος δεν διαθέτει το πάσο, δηλαδή τουλάχιστο διπλή δόση εμβολίου, δεν θα μπορεί να κάθεται ούτε στους εξωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα προκάλεσαν αρκετούς τριγμούς στο εσωτερικό της πολυκομματικής κυβέρνησης, αφού κεντροαριστερά ζητούσε την επέκταση του πράσινου πάσου, υποστηρίζοντας στην ουσία την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ η Λέγκα, και εν μέρει και τα Πέντε Αστέρια διαφωνούσαν, ισχυριζόμενοι ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει πλήγμα για τους επιχειρηματίες. Η χώρα πάντως κατέγραψε νέα άνοδο κρουσμάτων ημερησίως με 126,888.
Στην Γερμανία αρχίζει σταδιακά να εκδηλώνεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που είχε καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον αυξήθηκε εντός μιας ημέρας κατά 28% στα 16.748. Ο υπουργός Υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ, πιστεύει πως στην πραγματικότητα είναι δύο με τρεις φορές περισσότερα, απ’ ότι έχουν καταγραφεί. Παράλληλα αναμένει, ότι τις επόμενες τέσσερεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον θα διπλασιαστεί.
Ενδεικτική του κακού κλίματος στη χώρα είναι η δημσκόπηση του ινστιτούτου YouGov σύμφωνα με την οποία μόνο ένα 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί το 2022. Το 79% θεωρεί ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά, τη ζωή τους ολόκληρο το χρόνο, τουλάχιστον μερικώς. Απαισιοδοξία επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις διακοπές. Μόνο το 22% είναι της άποψης, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις διακοπές τους, όπου αυτοί το θελήσουν. Το 64% το αποκλείει εντελώς.
Στην Αυστρία, που είχε προβεί σε lockdown στα τέλη Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (3.225 μόλις 12 θάνατοι). Οι ειδικοί περιμένουν όμως και εδώ ραγδαία άνοδο τις επόμενες εβδομάδες. Η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους θελήσουν να ρίξουν πυροτεχνήματα σε κατοικημένες περιοχές, αφού αυτό το παραδοσιακό «έθιμο» έχει απαγορευτεί, όπως και πέρσι.
Στην Γαλλία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία, που αφορά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Στο μεταξύ το σπίτι του Πασκάλ Μπουά, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του κυρίου Μακρόν, δέχθηκε επίθεση με το αυτοκίνητό του και το γκαράζ του να πυρπολούνται και με φράσεις όπως «Ψήφισε Όχι» να γράφονται με σπρέι στους τοίχους γύρω από το σπίτι του. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων άγγιξε το ρεκόρ της προηγούμενης μέρας με 206.243 νέες μολύνσεις.
Πάντως οι περισσότερες χώρες μειώνουν το χρόνο της καραντίνας για όσους είναι εμβολιασμένοι και έχουν μολυνθεί με την «Ο». Πορτογαλία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι ο περιορισμός μιας εβδομάδας είναι αρκετός αντί των δέκα ημερών που ίσχυε μέχρι τώρα. Και στις δύο χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να παραμένει υψηλός, με την Πορτογαλία στις 28.650 και την Ισπανία οριακά πάνω από τις 100.000, αλλά η θνητότητα έχει πέσει σημαντικά.
Στην Ολλανδία, όπου παραμένει ουσιαστικά το lockdown τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται, αλλά σε σχετικά υψηλά ακόμα επίπεδα (14.770 σήμερα, 15.700 χθες). Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν μια διαδήλωση εναντίον των περιορισμών που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Ιανουαρίου στο Αμστερνταμ, με τους διοργανωτές να μιλούν για περίπου 25.000 συμμετέχοντες. Διάφορες οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να μην παρατείνει το κλείσιμο των σχολείων πέρα από τις 10 Ιανουαρίου.
Στη Δανία, που επίσης ήταν από τις πρώτες χώρες που χτυπήθηκαν από την Ομικρον τα κρούσματα συνεχίζουν να κυμαίνονται σε νούμερα πάνω από τις 20.000 ημερησίως, αλλά ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι χαμηλότερος από εκείνον της Πρωτοχρονιάς του 2020/21, στοιχείο που δίνει ελπίδες και στις γειτονικές χώρες.
Την ίδια στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ επανέλαβε την άποψη ότι η αντιμετώπιση των μεταλλάξεων θα γίνει με την αύξηση των εμβολιασμών. «Σήμερα, πάνω από το 78% όλων των ενηλίκων στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι» αναφέρει. «Αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις παραλλαγές, πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα ποσοστά εμβολιασμού. Έχουμε αρκετές δόσεις για εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις. Αρα ας το κάνουμε» υποστηρίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.
Και οι εκτός ΕΕ
Στη Βρετανία παρατηρούνται ήδη ελλείψεις στα διαγνωστικά τεστ που είναι περιζήτητα από εκείνους που επιθυμούν να διασκεδάσουν με κάποιο τρόπο την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, που οι ειδικοί αποκαλούν «τέλεια συνθήκη» για νέα υπερμετάδοση του ιου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τζόνσον δεν έχει λάβει κάποια έκτακτα μέτρα για τις ημέρες αυτές. Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία, Ουαλία εφαρμόζουν πάντως αυστηρότερα πρωτόκολλα σε σχέση με την Αγγλία. Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση των γαλλικών αρχών να απαγορεύσουν ακόμα και τη διέλευση σε Βρετανούς πολίτες που θα ήθελαν να διασχίσουν τη χώρα με προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών το 75% των ανθρώπων που εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από την Covid-19, ποσοστό περίπου 50% μεγαλύτερο από την περασμένη εβδομάδα. Με βάση την ίδια μεθοδολογία υπολογίζεται ότι υπάρχουν επί του παρόντος 192.290 νέα καθημερινά συμπτωματικά κρούσματα Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά μέσο όρο, με βάση τα δεδομένα δοκιμών πριν από τρεις ημέρες. Αυτό είναι αυξημένο κατά 33% από τα 144.284 που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ενώ η αύξηση των κρουσμάτων φαινόταν να επιβραδύνεται στις ηλικιακές ομάδες 0 έως 55 ετών, «αυξάνονταν απότομα» στις ομάδες ηλικίας 55 έως 75 ετών, στοιχείο εξαιρετικά «ανησυχητικό», επειδή αυτή η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Στο μεταξύ η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία σε αριθμό θανάτων και έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας και τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters την Πέμπτη.
Η στατιστική υπηρεσία Rosstat είπε ότι 87.527 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με την Covid τον Νοέμβριο, καθιστώντας τον έτσι τον πιο θανατηφόρο μήνα στη Ρωσία από την έναρξη της πανδημίας. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την πανδημία της Ρωσίας έφτασε τους 658.634, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της Rosstat, ξεπερνώντας τη Βραζιλία, η οποία έχει καταγράψει 618.800 θανάτους. Ο αριθμός των νεκρών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλότερος, στα 825.663 άτομα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, αλλά ο πληθυσμός τους είναι υπερδιπλάσιος από τον πληθυσμό της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντως με την επίσημη στατιστική ο αριθμός θανάτων στη Ρωσία είναι 307.948.
Διαβάστε ακόμα
Εφιάλτης δίχως τέλος με 35.580 νέα κρούσματα κορωνοϊού – 72 νεκροί και 636 διασωληνωμένοι
Ερχονται μέτρα στήριξης στην εστίαση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις