Σε μια εικοσιτετράωρη κατάπαυση του πυρός, από απόψε, συμφώνησαν οι δύο αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν, μετά από εκκλήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.
Για την επίτευξη της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF). Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησαν το Σάββατο και μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτές τουλάχιστον 185 άνθρωποι.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, αποκαλούμενος και Χεμεντί, δήλωσε, από άγνωστο σημείο όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, ότι οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών. Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε ότι «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και ότι σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς».
Υπενθυμίζεται ότι 15 ορθόδοξοι, ανάμεσα τους Έλληνες, είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη στο Σουδάν βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες. Ο ίδιος ανέφερε ότι «αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις» και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για κυβέρνηση ανοχής
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των πινακίδων – Ποια η διαδικασία