Πολιτική

Βαρουφάκης: H «πράσινη μετάβαση» θα κοστίσει ένα ΑΕΠ – να μην το πληρώσουν οι μη-προνομιούχοι

Για την «πράσινη μετάβαση» η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε μείωση των ρύπων κατά 65% μέχρι το 2030, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει το κόστος, το οποίο πιθανότατα θα κληθούν να πληρώσουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΜέΡΑ25, το κόστος της μείωσης των ρύπων θα ισούται «με ένα ΑΕΠ», όπως είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το ερώτημα εάν έχει περιλάβει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ο πρωθυπουργός σας πήγε στη Γλασκόβη ένα ταξιδάκι. Εκεί τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ο κύριος Μητσοτάκης δέσμευσε τη χώρα σε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο στόχο: Μείωση των ρύπων των αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2030. Δεν μου λέτε, εσάς σας το είπε αυτό πριν το κάνει; Πήρε την έγκρισή σας; Έγινε κάποιος προϋπολογισμός; Γιατί ξέρετε σύμφωνα με τον δικό μας υπολογισμό, αυτό θα κοστίσει ένα ΑΕΠ, μεταξύ του σήμερα και του 2030».

Και συμπλήρωσε: «Ναι, είναι αλήθεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την 1η Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, στη διεθνή συνδιάσκεψη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, δέσμευσε τη χώρα ότι μέχρι το 2030, θα έχουμε μειώσει κατά 65% τους ρύπους των αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς καν να πει στον ελληνικό λαό, στο ελληνικό κοινοβούλιο, πολύ φοβάμαι ούτε στο υπουργικό του συμβούλιο, ποιος θα πληρώσει την λυπητερή».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 διατύπωσε την πρόταση να επιστρέφονται στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα τα έσοδα από έναν φόρο άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα έτσι ώστε οι μη προνομιούχοι να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μονώσεις για τα σπίτια φωτοβολταϊκά κ.λπ.

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή έχει ως εξής:

«Πού είναι στον προϋπολογισμό σας κύριε Σταϊκούρα όλο αυτό; Θα μειώσετε κατά 65% τους ρύπους τα επόμενα χρόνια και δεν έχετε προϋπολογίσει πώς θα το κάνετε;

Σκοπός του είναι να πληρώσουν πάλι τα κορόιδα, πάλι οι μη προνομιούχοι, οι ίδιοι που πλήρωσαν για τις τράπεζες, οι οποίες μετά ήρθαν και τους πήραν τα σπίτια, οι ίδιοι οι πολίτες που από τη μία μεριά τους πήραν τα αεροδρόμια, τη ΔΕΗ, τα πάντα, πριν τους χαρατσώσουν άλλη μία φορά. Ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσουν οι μη προνομιούχοι, για την πράσινη μετάβαση, και για να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και οι πραγματικά ρυπαίνοντες, είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25.

Ποια πρόταση ακριβώς; Πώς θα γίνει αυτό; Κάθε επιπλέον ευρώ που καταβάλλεται για diesel, για μαζούτ, εν γένει για ρυπογόνα αγαθά, επιστρέφονται άμεσα κάθε μήνα, μήνα-μήνα, ηλεκτρονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς οικογενειών με κατά κεφαλήν εισόδημα, κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Έτσι, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, από τη μία θα αποζημιώνονται για το κόστος των ρυπογόνων αγαθών, όπως το Diesel, το μαζούτ, και ταυτόχρονα θα τους δίνεται η ευκαιρία, το εισόδημα, να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μονώσεις για τα σπίτια τους, οικιακά φωτοβολταϊκά, Όλα εκείνα που θα μειώσουν και τη ρύπανση και το κόστος διαβίωσης της πλειοψηφίας των πολλών, των μη προνομιούχων.

Σκεφτείτε το, με την πρότασή μας, όλοι οι μη προνομιούχοι θα έχουν ένα εισόδημα από αυτόν τον αναδιανεμητικό περιβαλλοντολογικό φόρο. Ανεξάρτητα από το πόσο ρυπαίνουν. Αυτό θα τους δίνει κίνητρο και εισόδημα να επενδύουν σε μη ρυπογόνες διαδικασίες, μηχανές, κατασκευές, αγαθά. Άλλη λύση από αυτή που προτείνει το ΜέΡΑ25, που δεν θα την πληρώσουν οι πολλοί, απλά δεν υπάρχει. Το κόστος της ρυπογόνας ενέργειας, των ρυπογόνων αγαθών, θα αυξηθεί ό, τι και να γίνει.

Το θέμα είναι ποιος θα το πληρώσει; Εμείς λέμε να το πληρώσουν οι έχοντες που ρυπαίνουν και πολύ περισσότερο. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για έναν νέο περιβαλλοντολογικό, αναδιανεμόμενο φόρο άνθρακα, είναι ο μόνος τρόπος να πληρώσουν οι έχοντες για την πράσινη μετάβαση. Να μην πληρώσουν πάλι την λυπητερή οι λαϊκές μάζες, οι μη προνομιούχοι.»

«Τα βάρη θα πέσουν στους πιο αδύναμους»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι:

«Η Μητσοτάκης Α.Ε. κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτιμά να δει τα δάση μας να γίνονται στάχτη, τον πλανήτη να απανθρακώνεται, παρά να εφαρμόσει ένα τέτοιο αναδιανεμητικό φόρο, ο οποίος θα επιβάλλει στους έχοντες να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση.

Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, μία πρόκληση για την οποία τα άλλα κόμματα είτε δε μιλάνε, το οποίο σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα πέσει στους μη προνομιούχους, είτε στοχεύουν να τη φορτώσουν και πάλι στους ώμους των πιο αδύναμων πολιτών. Εμείς συνεχίζουμε με την υπεύθυνη ανυπακοή που είναι η στρατηγική του ΜέΡΑ25».

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου στην Αρκτική – «Μοιάζει με θερμοκρασία Μεσογείου», λέει ο ΟΗΕ

«Όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Λίβα Ζακύνθου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago