Διστακτικά «σύρεται» σε μέτρα η Κυβέρνηση-τα «καμπανάκια» και η πίεση της Αντιπολίτευσης

Η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» και τα απανωτά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της που λαμβάνουν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, βρίσκουν την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να «ομφαλοσκοπείται»  πρωτίστως για το όποιο πολιτικό κόστος και τις δυσαρέσκειες που πιθανά να δημιουργήσει με την άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων.   Η διστακτικότητα του Μαξίμου είναι εμφανής ακόμα και μετά τα «καμπανάκια» των ειδικών, αλλά και της εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας για μέτρα.

Η διστακτικότητα της Κυβέρνησης καθίσταται ακόμα πιο εμφανής, καθώς σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το πιθανότερο είναι πως θα πάει σε περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον σε δύο φάσεις.

Τα πρώτα μέτρα , υπό την ασφυκτική πίεση των καταστάσεων , αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο προπαραμονή Χριστουγέννων   (υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν εχει συνωστισμό,κ.α).

Και το δεύτερο πιο σκληρό πακέτο μέτρων, θα έλθει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά , πιθανότατα στις 3 Ιανουαρίου , αν και ένα άλλο εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται είναι η 7η Ιανουαρίου (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα)

Η «ανατροπή» της τελευταίας στιγμής και η προσπάθεια να σπάσει το κέλυφος της κυβερνητικής διστακτικότητας, δεν υπαγορεύτηκε μόνο από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τα συνεχή καμπανάκια των «ειδικών», αλλά και από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με ειδικούς λοιμωξιολόγους και επιστήμονες και να βγει στη συνέχεια δημόσια να επικρίνει την Κυβέρνηση για την αδράνεια της , αλλά και να προτείνει ένα «συνεκτικό» πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής για να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη «Όμικρον».

Είναι χαρακτηριστικό της απότομης στροφής του Μαξίμου, ότι το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας , Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής είπε ότι θα υπάρξουν μέτρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτομαγιάς και μέσα σε λίγες ώρες , όλα άλλαξαν και με τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και με την παρέμβαση Τσίπρα , με αποτέλεσμα σε κλίμα πανικού η Κυβέρνηση να «τρέχει» να πάρει κάποια μέτρα την προπαραμονή των Χριστουγέννων και να προετοιμάσει και δεύτερο πακέτο πιο αυστηρών μέτρων την επαύριο της Πρωτοχρονιάς. Ο ίδιος δε ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης πως θα υπάρχουν πρόνοιες και κάποια μέτρα μετά τις γιορτές , όχι πριν. Ο κ. Μητσαοτάκης είχε μάλιστα κάνει «στροφή 180 μοιρών» στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν ακύρωσε τις διαρροές και τις επισημάνσεις ακόμα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικά rapid test και για τους εμβολιασμένους που θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου τις μέρες των γιορτών να εισέρχονται σε εστιατόρια, χώρους διασκέδασης , ξενοδοχεία κ.α .Αντί δε των υποχρεωτικών rapid test ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν δωρεάν 2 self test για τις μέρες των γιορτών

Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις ότι αν και το πέμπτο κύμα είναι προ των πυλών , η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών και στροβιλίζεται στην αδράνεια. «Δείχνουμε σαν να έχουμε  άγνοια της κατάστασης, περιοριζόμαστε σε επικοινωνιακή διαχείριση και δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε την δημόσια υγεία…και τα ακόμα πιο δύσκολα με την πανδημία είναι μπροστά», σημείωναν βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος.      

Και όλα αυτά εξελίσσονται υπό την βαριά ακόμα σκιά της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε για το θέμα αυτό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν και ο κ. Τσιόδρας παραμένει ακόμα ο βασικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για το θέμα της πανδημίας και μετείχε στις δύο συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό  (την Κυριακή και την Δευτέρα) για την εκτίμηση της κατάστασης γύρω από την πανδημία , ωστόσο διαφάνηκε πως υπάρχουν πλέον «αποστάσεις» μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσιόδρα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago