Κόσμος

Το χάος στη Λιβύη αναβάλει τις εκλογές

«Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι…» λέει η παροιμία και η περίπτωση της Λιβύης φαίνεται να την επαληθεύει. Παρά την ανάμιξη όλων των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, αλλά και γειτονικών χωρών ή ίσως εξαιτίας και αυτής οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, τελικά αναβλήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ετσι το «δημοκρατικό ξημέρωμα» μάλλον αργεί. Νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους ορίστηκε η 24η Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να μπορεί κανείς να πάρει όρκο ότι θα γίνουν και τότε. Η αναταραχή που επικρατεί στη χώρα μάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ως λόγος της αναβολής από τις αρχές της χώρας αναφέρονται σημαντικές νομικές ελλείψεις, που έθεταν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ουσιαστικά το κλίμα έμοιαζε πολεμικό και οι ελπίδες για πραγματική ειρήνευση της βορειοαφρικανικής χώρας, που ενδιαφέρει πολύ την ΕΕ σε σχέση και με το μεταναστευτικό είναι μάλλον περιορισμένες. Τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη χώρα διέλευσης για μετανάστες, που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, και οι Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να κάτσουν «ατύπως» στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους κυκλωμάτων δουλεμπορίας.

Oι διάφοροι πολέμαρχοι που συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας προσπάθησαν να επηρεάσουν την διαδικασία, όχι πάντα με τη δύναμη της πειθούς και μόνο. Περίπου τρία εκατομμύρια από τα επτά συνολικά, που ζουν στη χώρα είχαν προλάβει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Ηδη την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εκφράσει ανησυχία παρατηρώντας τις μετακινήσεις στρατευμάτων στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική και διαφαίνονται νέες αναταραχές. Η Λιβύη θεωρείται, παρά την τυπική εκεχειρία που ισχύει από τον Οκτώβριο, μια από τις πιο «επικίνδυνες χώρες» του κόσμου.

Είχαν προηγηθεί αψιμαχίες των διαφόρων «παρατάξεων» για τον εκλογικό νόμο, τους μεμονωμένους υποψηφίους και τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σχεδόν 100 άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για το αξίωμα του προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που προσπάθησε προ μηνών να καταλάβει την Τρίπολη με τα στρατεύματά του, του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Αλ Καντάφι ενός γιου του πρώην δικτάτορα, ο οποίος κατηγορείται ότι υποστήριξε τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πατέρα του, ενώ πάντα αμφιλεγόμενη είναι και η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμιντ Ντμέιμπα, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ήταν υποψήφιος, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη…

Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν υπήρχε πάντως επίσημος οριστικός κατάλογος υποψηφίων. «Δεν υπήρχε χρόνος προεκλογικής εκστρατείας, οι Λίβυοι δεν ξέρουν ποιον ψηφίζουν, ποια είναι τα προγράμματά τους, αν έχουν, επομένως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια εκλογική διαδικασία αυτού του μεγέθους», δήλωσε η Αμάντα Κάντλετς, μέλος του Συμβούλιου Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Από την άποψη του ΟΗΕ, οι εκλογές θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και ξένες κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν κατά καιρούς συγκαλέσει διεθνείς διασκέψεις για το θέμα της Λιβύης, κατέγραψαν τώρα με έκδηλη αμηχανία τη νέα εξέλιξη.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago