Μετά από χρόνια διεθνών προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που όλες κατέληξαν σε αδιέξοδο, το Αμάν εισηγείται έναν «οδικό χάρτη» που θα επιτρέπει να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση, ζητήματα ασφαλείας και πολιτικά ζητούμενα. Το σχέδιο του Αμάν θα συζητηθεί σήμερα στη Τζέντα από τους υπουργούς της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την οικοδέσποινα Σαουδική Αραβία στην Τζέντα.
Συζήτηση αναμένεται και για το ενδεχόμενο επανένταξης της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, κάτι για το οποίο έχει εκφράσει όμως ήδη σοβαρές αντιρρήσεις το Κατάρ. Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη μετά την καταστολή το 2011 λαϊκού ξεσηκωμού, το έναυσμα του πολέμου στη χώρα αυτή, και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώθηκε διπλωματικά έκτοτε, ιδίως στον αραβικό κόσμο. Πρόκειται για προσέγγιση «βήμα προς βήμα», στο τέλος της οποίας η Συρία θα μπορεί να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, είπε αραβική πηγή, μιλώντας στο Reuters. Πρόκειται για αξιωματούχο της Ιορδανίας, της χώρας που έχει υποδεχθεί 1,3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι συζήτησε το σχέδιο με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ τον Φεβρουάριο, όταν έκανε την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του βασιλείου στη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Εντωμεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν υποδέχθηκαν πρόσφατα τον Άσαντ, καθώς μοιάζει να γενικεύεται στην περιοχή η τάση αποκατάστασης των σχέσεων, ειδικά μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη νότια Τουρκία και σε τομείς της Συρίας.
Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία –η οποία για καιρό αντιστεκόταν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία– μοιάζει πλέον να έχει υιοθετήσει νέα προσέγγιση. Το Ριάντ υποδέχθηκε προχθές τον Σύρο ΥΠΕΞ Φάισαλ Μέκνταντ. Οι δυο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες σύντομα.
Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, η Ιορδανία έχει συζητήσει το σχέδιο με τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι η επιστροφή των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φοβούνται πως θα υποστούν αντίποινα. Η πηγή τόνισε πως η υποστήριξη της Δύσης είναι κρίσιμη για να τερματιστεί η κρίση και να αρθούν οι κυρώσεις, να αρχίσει η μεταπολεμική ανοικοδόμηση και να αντιμετωπιστούν οι πελώριες ανθρωπιστικές ανάγκες.
Ανάμεσα στα πιο δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η παρουσία «σεκταριστικών ένοπλων ομάδων» –ο όρος αναφέρεται στις φιλοϊρανικές οργανώσεις, ιδίως της Χεζμπολάχ– και αυτό της διακίνησης ναρκωτικών, κατά την πηγή. Η Δαμασκός διαψεύδει πως ενέχεται στη διακίνηση.