Πολιτική

Πλήρης κάλυψη Μητσοτάκη σε Θεοδωρικάκο – Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές και την αυτοδυναμία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου θα κρίνουν τα πάντα, προδίκασε ωστόσο ότι δεν θα δώσουν κυβέρνηση, καθώς συμπλήρωσε ότι η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να την πετύχει.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ξεκίνησε με αναφορά στην απλή αναλογική με αφορμή την επέτειο από την εκλογική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες, πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. «Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου. Πάμε όχι στην πρώτη κάλπη. Στη μόνη κάλπη», είπε και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα διλήμματα είναι γνωστά, αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Αυτό που θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες είναι αν η πατρίδα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019. Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα. Χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα η οποία είναι τόσο απαραίτητη σήμερα. Θα σεβαστώ απόλυτα το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος».

Πρόσθεσε ωστόσο: «Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορεί να την πετύχουμε στην δεύτερη κάλπη. Αλλά τονίζω ότι το μυαλό μου είναι στην πρώτη κάλπη γιατί εκεί θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας. Το τι θα γίνει θα το καθορίσει ο λαός» είπε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις χθεσινές δηλώσεις του. «Είπε το αυτονόητο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τον Τάκη Θεοδωρικάκο που χθες δήλωσε ότι η «αξιωματική αντιπολίτευση θέλει νεκρό» με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ. Παραλλήλως, μίλησε για τμήματα της πολιτικής ζωής «που έχουν αλλεργία» στη δράση της Αστυνομίας. «Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στον δρόμο, κοντά στον πολίτη, για να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η Αστυνομία πρέπει να λογοδοτεί μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής βίας.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα επανέλαβε ότι «δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι έθεσε «τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα». Σε ό, τι αφορά το ΠΑΣΟΚ και την ένταση που υπήρξε στις σχέσεις με τον πρόεδρό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε δύο φορές να τον συναντήσει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια». Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «οι δύο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο» και θα περάσουν σε δημόσιο έλεγχο», κάτι για το οποίο το ΣτΕ έχει καλέσει το υπουργείο Οικονομικών να το πράξει εντός έξι μηνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και ανέφερε ως παράδειγμα το ότι οι συντάξεις βγαίνουν σε διάστημα δύο μηνών. Για την Υγεία, υπερασπίστηκε την απόφαση για τον «προσωπικό γιατρό» και μίλησε για τις εξετάσεις μαστογραφίας που μπορούν να κάνουν πλέον οι γυναίκες μέσω του προγράμματος που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «απλοϊκότητα» αφού θεωρεί ότι όλα τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν με παραπάνω προσλήψεις και με μείωση των φόρων, ενώ σημείωσε ότι «αυτός ήταν που διέλυσε τη μεσαία τάξη». Απαντώντας δε σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά αν είναι διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί στην εκπομπή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε διαθέσιμος, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του debate.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές, αν όμως έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023». Παραλλήλως αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά δάνεια που θα μπορούν να είναι διαθέσιμα από τον επόμενο μήνα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με 6% το 2022.

Για τις τριετίες είπε ότι είναι ένα θέμα που θα το εξετάσει η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε εκεί ακόμα». Αναφερόμενος δε στην αύξηση του κατώτατου μισθού είπε: «Ξέρω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί» και πρόσθεσε ότι «Έχει σημασία να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago