Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσουν στην επίκληση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, για να περάσουν νομοσχέδιο, χωρίς ψήφιση από τη Βουλή. Αυτή τη φορά το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στη γαλλική κοινωνία και μαζικότατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι η αντιπολίτευση θα προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας.
Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τελικά την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης χωρίς ψηφοφορία, προσφεύγοντας στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε και τους προηγούμενους μήνες το συγκεκριμένο άρθρο, κυρίως για να περάσει τον προϋπολογισμό.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, σήμερα Πέμπτη, μόλις δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κάτω Βουλής. «Η πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησής του για το κείμενο που προέκυψε από την μικτή επιτροπή» της Τετάρτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Προεδρία της Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό συγκλήθηκε εκτάκτως συμβούλιο υπουργών.
Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου που συμμετείχε στην τελική συνάντηση, «θεωρήθηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ψηφοφορία» δεδομένου ότι η παράταξη Μακρόν δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. «Ο πρόεδρος ήθελε να πάει σε ψηφοφορία, αλλά η πρωθυπουργός θεώρησε ότι, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, όφειλε να του ζητήσει να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησης επικαλούμενος το άρθρο 49.3», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η επίκληση του άρθρου 49.3 θεωρείται μια δυνατή επιλογή της κυβέρνησης στην περίπτωση που το προς ψήφιση σχέδιο νόμου αποτελεί κεντρική επιλογή της, για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη και έτσι παρακάμπτεται η ψηφοφορία στη Βουλή. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανέβηκε στο βήμα, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, και έπλεξε το εγκώμιο στις «εντατικές διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα, τους εργοδότες και τις κοινοβουλευτικές ομάδες». Αυτό προκάλεσε έναν δεύτερο γύρο αποδοκιμασιών που συνοδεύτηκαν με γιουχαΐσματα. Η Μπορν συνέχισε, ωστόσο με την παραδοχή ότι εξακολουθεί να υπάρχει «αβεβαιότητα για λίγες εντέλει ψήφους» ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των βουλευτών. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας (La France insoumise) σηκώθηκαν από τα έδρανα τους, κρατώντας πικέτες που έγραφαν «όχι στα 64 χρόνια» και τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα.
Σημειώνεται, ότι με την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και θα επεκταθούν οι εισφορές για πλήρη σύνταξη, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν τα αποθεματικά του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος με το οποίο εξελέγη ο Εμμανουέλ Μακρόν και μια ήττα στο κοινοβούλιο για αυτό το θέμα θα υπονόμευε το υπόλοιπο της θητείας του.
Νίκος Παππάς: «Ποια τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Σταθμάρχης και… μανιβέλα»
Διαψεύδει τον Γεραπετρίτη ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΣΕ (video)
Οργή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε ειρηνικούς διαδηλωτές (video)