Ο Ολαφ Σολτς πριν ακόμα ορκιστεί καγκελάριος είχε ανακοινώσει ότι θα προωθήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού νομοθετικά, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία. Κάποιοι είπαν τότε ότι βιάστηκε, καθώς το θέμα συνεχίζει να διχάζει την κοινωνία, αλλά και πολιτική πίεση προς μια τέτοια κατεύθυνση ουσιαστικά δεν υπήρχε τη συγκεκριμένη στιγμή. Τώρα το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την ανακοίνωση τουλάχιστον 20 βουλευτών των Φιλελευθέρων (FDP) ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση για λόγους αρχής.
Βεβαίως έχει ήδη διευκρινιστεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να υπάρξει κομματική πειθαρχία, δηλαδή κάθε μέλος της γερμανικής βουλής θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Ομως θα έχει σημασία να περάσει ο νόμος και με μια πλειοψηφία που δεν θα είναι πολύ κάτω από τις 416 έδρες, που διαθέτει αυτή την στιγμή ο τρικομματικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (επί συνόλου 736).
Το πρόβλημα για τον Σολτς είναι ότι η δήλωση αυτή ήρθε ως πρώτη απάντηση στο αίτημα του προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Βεβαίως ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ έχει δηλώσει ότι «τείνει» προς την υπεψήφιση του σχεδίου, «εάν δεν υπάρχουν ενδοιασμοί συνταγματικής φύσεως», αλλά επιφανή στελέχη του κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Κουμπίκι είναι ανάμεσα στους υπογράφοντες τη δήλωση ότι στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει γενικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του Sars-CoV-2.
Η άποψη του Κουμπίκι όπως και πολλών στελεχών είναι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα ατομικής ελευθερίας και επιλογής. Αλλωστε όπως επισημαίνουν αρκετοί ομοϊδεάτες του το κόμμα τους έλαβε αρκετές ψήφους από αντιεμβολιαστές, επειδή ακριβώς προεκλογικά ήταν ανοικτά κατά της υποχρεωτικότητας.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η βιασύνη των βουλευτών του FDP να καταθέσουν την πρότασή τους, από τη στιγμή που ο νέος καγκελάριος είχε ζητήσει να συμβεί αυτό μετά τις γιορτές, έτσι ώστε η κυβέρνηση να περάσει «ήρεμα Χριστούγεννα». H στάση αυτή έδωσε αφορμή για ειρωνικά σχόλια από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που καλούν την κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους ποιά είναι η θέση της, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και βιασύνη.
Το ερώτημα είναι φυσικά αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία και να προκληθεί μια αναπάντεχη πολιτική κρίση με το καλημέρα. Θεωρείται μάλλον απίθανο και οι 92 βουλευτές των Φιλελευθέρων να στραφούν προς το ΟΧΙ. Ο συνασπισμός έχει περιθώρια απωλειών αφού βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τον αριθμό των 369 εδρών, που είναι η απαιτούμενη πλειοψηφία του 50% συν μία έδρα. Ωστόσο το μέγεθος των απωλειών θα είναι ένα μήνυμα με πολλαπλές ερμηνείες και θα επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν ότι η συγκατοίκηση με το FDP δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους δύο άλλους εταίρους.