Αν ψάξει κανείς να βρει κοινή γραμμή ανάμεσα στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών, το βράδυ της Πέμπτης, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δε θα βρει. Οι διαφωνίες των ηγετών δεν περιορίζονταν μόνο στο θέμα της πανδημίας, αλλά σχεδόν σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι :μετανάστευση, Ουκρανία και ενεργειακή κρίση, δημιουργώντας για ακόμη μια φορά δυσκολίες στην κατάρτιση του κειμένου συμπερασμάτων.
Τι αποφάσισαν για πιστοποιητικά και ταξιδιωτικούς προορισμούς
Ειδικότερα στα του κορονοϊού, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για επιτάχυνση των ενισχυτικών δόσεων και για ισχύ του πιστοποιητικού στους 9 μήνες, ωστόσο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς η κάθε χώρα λαμβάνει τα δικά της μέτρα. Φαίνεται πάντως πως υπήρξε συναίνεση στο να βασιστούν σε αντικειμενικά κριτήρια οι όποιοι περιορισμοί στα ταξίδια εντός Ε.Ε.
Επίσης, το ζήτημα αναθεώρησης του συστήματος αγοράς ρύπων –που έθεσαν οι Ουγγαρία και Πολωνία– δημιούργησε πονοκεφάλους και νέο γύρο συζητήσεων, ενώ πιο βατή αποδείχθηκε η συζήτηση για τα θέματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Συνέπειες για την Ουκρανία
Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους, τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία.
Παράλληλα, τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Όχι» σε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Λευκορωσία.
H EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης
-την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης
-την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο
-τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης
-τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Θα συζητήσουμε, επίσης, ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Εξάλλου η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης το Μάρτιο του 2020. Γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις Βαλτικές χώρες αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο.
Θα συζητήσουμε, τέλος, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική μας πυξίδα, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ευρωπαϊκή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη, μόνη της, να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες.