Τουλάχιστον 45 χώρες προσφέρθηκαν να αποστείλουν βοήθεια στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι ισχυρότατοι σεισμοί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια δεν είχε ανάλογη αντιμετώπιση.
Στην συριακή έκκληση ανταποκρίθηκε για την ώρα, μόνον η Ρωσία, που υποσχέθηκε ότι θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες». Παραλλήλως το ρωσικό επιτελείο ανέφερε ότι πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται ήδη στη Συρία, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Αντίδραση υπήρξε και από τον ΟΗΕ, ο οποίος επέμεινε ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. Το τμήμα αυτό, κυρίως η επαρχία της Ιντλίμπ, βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και έχει πληγεί περισσότερο, καταστροφές όμως υπάρχουν και σε άλλες επαρχίες της συριακής επικράτειας.
Σημειώνεται ότι στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες γειτονεύουν με την Τουρκία, καταμετρώνται ήδη τουλάχιστον 700 νεκροί. Ο σεισμός, σε πολλές περιοχές της Συρία, ιδιαίτερα όμως στον βορρά, ουσιαστικά έχει αποτελειώσει ότι είχε απομείνει από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές του πολυετούς πολέμου.
Στην περιοχή ζουν σε καταυλισμούς εκατομμύρια εκτοπισμένοι, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στον συριακό στρατό, τους Κούρδους, τους ελεγχόμενους από την Τουρκία αντάρτες και τους τζιχαντιστές δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Την Δευτέρα μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.