Εκτιμώντας, ότι το μπαλόνι που πετούσε επί ημέρες στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα για την παρακολούθηση στρατηγικών θέσεων, το αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε την περασμένη νύχτα στην κατάρριψή του. Το μπαλόνι, για το οποίο η Κίνα υποστήριξε ότι δεν ήταν κατασκοπευτικό και ότι βγήκε εκτός τροχιάς καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων, ενώ πετούσε στον Ατλαντικό. Μια ενέργεια που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.
Όπως ανέφερε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ για την κατάρριψη του μπαλονιού χρειάστηκε να κλείσουν τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και να απαγορευθούν όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.
Τελικά, το κινέζικο μπαλόνι χτυπήθηκε από αμερικανικό μαχητικό, στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, σε μια απάντηση στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας», όπως ανέφερε το Πεντάγωνο. Διευκρίνισε επίσης, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει, ήδη από την Τετάρτη, την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον όμως αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών. Για τον λόγο αυτό δεν έγινε καμία επιθετική ενέργεια τις προηγούμενες ημέρες, ενόσω δηλαδή το μπαλόνι πετούσε πάνω από χερσαία επικράτεια των ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, καθώς και ότι αυτό έγινε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων. Στην απόφαση για κατάρριψη είχαν αναφερθεί νωρίτερα πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ ο Μπάιντεν, σε νέα δήλωσή του είχε αναφέρει απλώς ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, πάντως, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα δώσει εντολή για την κατάρριψη, απάντησε με ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.
Η Κίνα αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και επαναλαμβάνει ότι το σκάφος δεν εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς. Παραλλήλως κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών». Συμπληρώνει επίσης ότι η Κίνα «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίποινα.
Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην απόφαση της Ουάσιγκτον να καταρρίψει το κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι «που παραβίαζε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο». «Ο Καναδάς υποστηρίζει αυτήν την ενέργεια. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της NORAD (Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, για την ασφάλεια και την άμυνά μας», ανέφερε ο Τζαστίν Τριντό σε ανάρτησή του στο Twitter.
Χωρίς Ρώσους αξιωματούχους η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια