Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Το χαρτί της ενότητας παίζει ο Μητσοτάκης – Ρήγματα και αντιμητσοτακικό μέτωπο επιδιώκει ο Τσίπρας

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δώσει το στίγμα της επερχόμενης μετωπικής αντιπαράθεσής τους. Παραλλήλως όμως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά αυτής της αναμέτρησης που αποτελεί και την κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένουν βεβαίως ότι με την πρόταση μομφής θα ρίξουν την κυβέρνηση, όσο και αν στόχος αυτής της κίνησης είναι και βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των παρακολουθήσεων. Προσμετρούν, ωστόσο, ήδη ως «νίκη» το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μετέτρεψε την «πρόταση μομφής» σε «ψήφο εμπιστοσύνης».

Πρωταρχικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, μέσα από την πρόταση μομφής η οποία κατέστη μονόδρομος αφότου ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη μετά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν και παραμένει να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή και να του ζητήσει να τοποθετηθεί επί του σκανδάλου των υποκλοπών. Αυτή τη φορά όμως στη βάση στοιχείων, και μάλιστα από την μοναδική εντεταλμένη από το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή, την ΑΔΑΕ, και όχι στη βάση δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.

Από την πλευρά τους κυβέρνηση και πρωθυπουργός επιμένουν στην γραμμή της άνετης αντιμετώπισης της πρόκλησης Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός δεν γνώριζαν για τις παρακολουθήσεις και ανοίγοντας την ατζέντα με προεκλογικά διλήμματα για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα το μέλλον των Ελλήνων. Τονίζουν επίσης, ότι η κίνηση Τσίπρα θα συσπειρώσει τη ΝΔ, καθώς προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές και ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα καταψηφίσουν την πρόταση Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, το βλέπουν αλλιώς και εκτιμούν ότι ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, την οποία θεωρούν ως πιθανότερη, η ΝΔ θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο πολιτικά, καθώς οι βουλευτές της, πολύ περισσότεροι εκείνοι που υπήρξαν και στόχοι παρακολούθησης, θα εκτίθενται ενώπιων της Βουλής και του ελληνικού λαού, υπερασπιζόμενοι την «θεσμική εκτροπή» της οποίας υπήρξαν «θύματα».

Ήδη, η αρχή έγινε με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος «κάλυψε» τον Μητσοτάκη, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσία του θέματος, η οποία τον ακουμπά για τα καλά μίλησε αόριστα για «αόρατους πράκτορες 000» και «επιθεωρητές Κλουζώ». Στην επιθετική κριτική του πάντως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εξάρσεις οξύτητας, σημείωσε ότι δεν θέλει να οξύνει περισσότερο το κλίμα.

Στο ίδιο πνεύμα αναμένεται ότι θα κινηθούν και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, παραμένοντας εντός του στίγματος που έδωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, τονίζοντας από την Κρήτης ότι δεν επιθυμεί «την σύγκρουση, αλλά την σύγκριση» με τον Αλέξη Τσίπρα. Μια τοποθέτηση που δεν έμεινε αναπάντητη από την Κουμουνδούρου, με την Πόπη Τσαπανίδου να επισημαίνει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αφού «δεν είμαστε ίδιοι» ειδικά ¨στην αντιμετώπιση θεμάτων δημοκρατίας».

Την ώρα πάντως που στην κυβερνητική παράταξη προτάσσουν το χαρτί της ενότητας και της παρουσίασης της ΝΔ ως της εγγυήτριας δύναμης για το μέλλον της χώρας, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πράξουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς, οι οποίοι επίσης έχουν διαφοροποιηθεί από τους χειρισμούς Μητσοτάκη. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί του κόμματος το πιθανότερο είναι να μην τοποθετηθούν ανοιχτά, χάριν της ενότητας, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει μια «παρέμβαση δι αντιπροσώπου» ή μέσω διαρροών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την συζήτηση στη Βουλή, η οποία κορυφώνεται αύριο Παρασκευή, επιδιώκουν να δουν και το που το πάνε τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ένας από τους στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, άλλωστε, η δημιουργία ενός αντιμητσοτακικού μετώπου στην πορεία προς τις κάλπες.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα των πλειστηριασμών – Δυναμική συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο

Η Πρόεδρος άκουσε τους καλλιτέχνες, αλλά δεν …

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago